Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
niedziela, 19 maja 2024 21:18
Reklama

Jak zbilansować odpowiednio dietę wiosną i latem?

Wiosna i lato to czas, w którym pogoda za oknem napawa optymizmem. Dni stają się coraz dłuższe, a temperatura coraz wyższa. W związku z tym należy dbać o zdrowie odżywianie i racjonalny dobór płynów oraz posiłków.
Jak zbilansować odpowiednio dietę wiosną i latem?
Należy dostarczać organizmowi odpowiednią ilość mikro i makroelementów (fot. Pogotowie Dietetyczne).

Z założenia kiedy pojawiają się wysokie temperatury spada apetyt. W związku z tym należy zastosować odpowiednią strategię żywieniową, aby dostarczać organizmowi odpowiednią ilość mikro i makroelementów. – Jedną z takich metod jest wybieranie lekkich i łatwostrawnych posiłków, które nie będą obciążać żołądka. – mówi Iwona Blicharz z cateringu Pogotowie Dietetyczne.

Kolejnym ważnym elementem jest spożywanie odpowiedniej ilości płynów. – Należy pamiętać o regularnym piciu wody, dzięki czemu unikniemy odwodnienia organizmu –  dodaje ekspertka. 

Dodatkowym elementem, który wpłynie na nasze zdrowie jest spożywanie odpowiedniej ilości warzyw oraz owoców. Dostarczą one organizmowi potrzebnych witamin i soli mineralnych, które w tym okresie ulegają szybkim deficytom. 

- Dobrym rozwiązaniem na upalne dni są zarówno świeże jak i mrożone owoce, które możemy wykorzystać do przyrządzenia koktajli bądź smoothie, co przyprawi nas na pewno o orzeźwienie – dodaje Iwona Blicharz

Doskonałym rozwiązaniem na ten przyjemny, ale stosunkowo trudny dla naszego organizmu czas, jest catering dietetyczny. Dzięki korzystaniu z tych usług możemy stosunkowo szybko oraz w sposób ekonomiczny zabezpieczyć racje żywnościowe na cały dzień. – Aby dobrze ustalić zapotrzebowanie kaloryczne proponujemy kontakt z dietetykiem, który ustali zapotrzebowanie kaloryczne na dany dzień i pomoże w doborze odpowiedniej diety – mówi Iwona Blicharz Pogotowia Dietetycznego

Kolejnym ważnym elementem jest fakt, że korzystając z oferty cateringu dietetycznego, nie tracimy również zbyt dużo czasu na przyrządzanie posiłków, a dania, które są dostarczane przygotowywane są zgodnie z wytycznymi dietetyków, którzy czuwają nad odpowiednim doborem poszczególnych elementów.


Podziel się
Oceń

Reklama
ReklamaMrówka
Reklama