Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
czwartek, 28 marca 2024 11:41
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pomysł na świąteczny obiad, czyli pyszne pulpety drobiowe z duszonymi warzywami i żółtym serem!

Świąteczny obiad to wyjątkowa okazja aby spotkanie z najbliższymi nabrało niecodziennego smaku. Z okazji zbliżających się dni proponujemy alternatywny pomysł na pyszne danie, które z pewności zachwyci najbardziej wymagających gości!
Pomysł na świąteczny obiad, czyli pyszne pulpety drobiowe z duszonymi warzywami i żółtym serem!

Pulpety drobiowe z duszonymi warzywami i żółtym serem

Składniki:

- 500 g mięsa z udka kurczaka (lub inne drobiowe)

- 1 jajko                                                                     

- 3 łyżki bułki tartej                                                      

- 4 pomidory suszone z oleju                               

- ½ małego pęczka natki pietruszki                                                

- sól i pieprz grubo zmielony do smaku

- 100 g sera żółtego gouda MSM Mońki     

Składniki na sos:                           

- 2 marchewki                                                  

- ¼ selera                                                                  

- ½ pora                                                                    

- 2 łyżki masła                                                                  

- 3 ząbki czosnku                                                         

- ½ szklanki wody                                                                

- 10 pomidorków koktajlowych                                     

- sól, pieprz, sos sojowy i zioła prowansalskie do smaku   

Wykonanie:

Mięso przekręcić przez maszynkę, dodać jajko, bułkę tartą, pokrojone w kostkę suszone pomidory i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wyrobić (wymieszać) na jednolitą masę. Uformować niewielkie pulpety.

Marchewkę i seler pokroić w paski, por w półkrążki i krótką chwilę poddusić na maśle na patelni. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i ziołami prowansalskimi. Dodać pokrojony czosnek, podlać wodą i wymieszać. Na tak przygotowane warzywa wyłożyć wcześniej przygotowane pulpety, patelnie przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu ok. 8 minut. Po tym czasie dodać przekrojone na pół pomidorki, na każdego pulpeta położyć po plasterku sera żółtego, przykryć pokrywką i jeszcze dwie minuty poddusić, żeby ser się rozpuścił.

Podawać jako samodzielne danie lub z dodatkami typu kopytka, kluski śląskie w formie obiadowej.

Smacznego!

Zofia Sztromwasser


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama