Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
czwartek, 25 kwietnia 2024 12:23
Reklama

Odkrywamy wiosenne smaki - przepis kulinarny

Wiosna w kuchni nieodłącznie kojarzy się z wielobarwnymi sałatkami. Lekkie i pełne witam stanowią pyszne przekąski, ciesząc oko estetów i miłośników kulinarnych doznań. Smakosze nie tylko znad Wisły pokochają sałatkę z melonem, szpinakiem oraz kiełkami: buraka, rzodkiewki i cebuli, której prawdziwą ozdobą są kuleczki z Kiszki Ziemniaczanej!
Odkrywamy wiosenne smaki - przepis kulinarny

Lekka sałatka z kuleczkami ziemniaczanymi

 

Składniki:

- młody szpinak                                1 garść

- rukola                                              1 garść

- kapusta pakchoi                              1 szt.

- pomidorki koktajlowe                     8szt.

- melon                                                150g

- kiełki rzodkiewki, cebuli, buraka     2 garście    

 

Kuleczki ziemniaczane:

-  Kiszka Ziemniaczana firmy Gzella    300g

-  jajko                                                    1szt.

-  zioła prowansalskie                          1 łyżka

-  papryka ostra mielona                      ¼ łyżeczki

-  bułka tarta                                         2 łyżki

-  sezam biały i czarny                         2 łyżki

- bułka tarta                                         4 łyżki

 

Wykonanie:

Z kiszki ziemniaczanej zdjąć osłonkę, dodać jajko, zioła prowansalskie, płatki chili, bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszać. Uformować kuleczki wielkości małego włoskiego orzecha. Bułkę tartą do panierowania wymieszać z sezamem i obtoczyć kuleczki ziemniaczane. Usmażyć
w głębokim tłuszczu na złoty kolor.

 

Sos winegret:

- musztarda francuska                                 2 łyżki

- oliwa z oliwek                                            150ml

- ocet winny                                                  2 łyżki

- czosnek                                                       1 ząbek

- płatki chili                                                    ¼ łyżeczki

- koperek                                                        ½ pęczka

- sól, cukier do smaku

Wykonanie:

Koperek drobno posiekać, czosnek wycisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszać.

 

Wykonanie sałatki:

Młody szpinak wymieszać z rukolą, dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, cząstki melona bez skórki i kiełki. Liśćmi kapusty pakchoi wyłożyć miskę. Na wierzchu umieścić sałatkę, a na niej wcześniej przygotowane kuleczki ziemniaczane. Całość polać sosem winegret.

 

Smacznego!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama