Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
czwartek, 25 kwietnia 2024 07:36
Reklama

Wegetariańskie barbecue - warzywne burgery z buraka

W czasach, gdy budki z burgerami wyrastają jak grzyby po deszczu i na każdym kroku kuszą nas coraz bardziej wymyślne mięsne specjały, warto poszukać lżejszych, choć podobnych w smaku alternatyw. Ciekawą, zdrowszą i równie pożywną propozycją są burgery z buraka, które urzekną nie tylko pasjonatów niecodziennych odkryć kulinarnych, ale przede wszystkim miłośników kuchni wegetariańskiej. Zastępując krwiste mięso soczystymi burakami przygotujemy tradycyjny amerykański obiad w zupełnie nowej odsłonie.
Wegetariańskie barbecue - warzywne burgery z buraka

Wystarczy kilka najprostszych składników oraz  kultowe dodatki, takie jak chrupiąca bułka, wyrazisty żółty ser, garść różnych gatunków sałat oraz ulubiony sos. Jarskie barbecue czas zacząć!

 

Soczyste burgery buraczane z aldamerem

SKŁADNIKI:

• 150 g buraków
• 3 łyżki kaszki kuskus (zaparzonej)
• 1 jajko
• 1 łyżka mąki kukurydzianej
• 2 ząbki czosnku
• sól, pieprz czarny i majeranek do smaku
• olej rzepakowy do smażenia
• 8 plasterków sera Aldamer MSM Mońki 
• 4 bułki do burgerów
• 2 garście mixu sałat (roszponka, rukola itp.)
 
WYKONANIE:
 
Buraki obrać i zetrzeć na tarce na grubym oczku. Dodać kuskus, jajko, mąkę kukurydzianą i rozdrobniony czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i dokładnie wymieszać. Uformować okrągłe kotlety i usmażyć na średnio rozgrzanym oleju na lekko złoty kolor.

Bułki do burgerów przekroić na pół i zagrzać w piekarniku lub opiekaczu. Na połówki bułek położyć po plastrze sera, następnie gorącego buraczanego kotleta, ponownie ser i mix sałat. Przykryć drugą połówką bułki. Serwować z dowolnym sosem – pomidorowym, majonezowym, tatarskim lub chrzanowym.

Smacznego!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama