Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
sobota, 11 maja 2024 04:38
Reklama

Sezon na szparagi jeszcze trwa! Zielone szparagi w aksamitnym kremie ziemniaczanym

Szparagi – na to warzywo zdecydowanie warto czekać przez cały rok! Sezon na nie trwa jeszcze do końca czerwca, więc wykorzystajmy go w pełni. Przygotowując danie ze szparagami pamiętajmy jednak o tym, że cały urok tkwi w prostocie ich podania. Odpowiednio ugotowane, miękkie i delikatne, zaserwowane z aksamitnym kremem ziemniaczanym są doskonałą propozycją zdrowego i smacznego dania na lato.
Sezon na szparagi jeszcze trwa! Zielone szparagi w aksamitnym kremie ziemniaczanym

Zielone szparagi w aksamitnym kremie ziemniaczanym

 

Składniki:

 

- Kiszka Ziemniaczana (np. firmy Gzella)     300g

- mleko                                                            250ml

- świeży tymianek                                       ½ pęczka

- pieprz czarny do smaku

- masło                                                           1 łyżka

- szparagi świeże, zielone                            1 pęczek

 

Wykonanie:

Z kiszki ziemniaczanej zdjąć osłonkę i przełożyć do rondelka. Zalać mlekiem, dodać posiekany tymianek oraz pieprz do smaku. Podgrzewając i często mieszając rozprowadzić kiszkę w mleku do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdy całość się zagotuje, zdjąć z ognia, dodać masło
i wymieszać.

Szparagi ugotować do miękkości w lekko osolonej i osłodzonej wodzie.

Podawać z gorącym kremem ziemniaczanym.

Smacznego!



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama