Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
piątek, 26 kwietnia 2024 06:52
Reklama

Pojawiły się kurki. Wiemy co z nimi można zrobić

Pyzy ziemniaczane z duszonymi kurkami i sosem pietruszkowym to doskonała propozycja na smaczny i efektowny obiad. Pyzy należą do kanonu tradycyjnej kuchni polskiej, są znaną potrawą, która doczekała się wielu odsłon. Najczęściej serwuje się je z podsmażonym boczkiem lub cebulką, ale można podawać je także z różnego rodzaju sosami: grzybowym, mięsnym czy myśliwskim. Świetnie smakują także w nieco bardziej nowoczesnym wydaniu np. z pesto, sosem orzechowym lub pietruszkowym. Poniższy przepis jest propozycją na aromatyczną wersję pyz ziemniaczanych z sosem pietruszkowym z duszonymi na maśle kurkami.
Pojawiły się kurki. Wiemy co z nimi można zrobić

Autor: Aneta Rymarska

Sprężyste, mięciutkie pyzy ziemniaczane idealnie współgrają z pełnym aromatu sosem pietruszkowym i smakowitymi kurkami. Pyzy ziemniaczane można wykonać samemu, zajmuje to jednak sporo czasu i wymaga niemałej wprawy. Wyjątkowo wygodnym rozwiązaniem, które zaoszczędzi mnóstwo czasu i pracy, będzie skorzystanie z gotowych pyz ziemniaczanych. Warto postawić na sprawdzone produkty smakujące jak domowe – dokładnie takie, jak wykorzystane w przepisie, gotowe mrożone pyzy ziemniaczane Jawo, które są pyszne, łatwe w przygotowaniu i dodatkowo charakteryzują się niską zawartością tłuszczu i soli.

Porcja na 2-3 os.

Składniki:

opakowanie pyz ziemniaczanych Jawo

sos:

40 dag kurek

1/2 pęczka świeżej natki pietruszki

1 duża cebula

3 łyżki masła

1/2 pojemniczka (25 dag) śmietany 12%

do smaku: sól i pieprz mielony

Przygotowanie:

Dokładnie oczyść grzyby, opłucz i osącz, większe sztuki pokrój na mniejsze kawałki. Pokrojoną w plasterki cebulę zeszklij na maśle, dodaj kurki, posiekaj drobno pietruszkę i ok ¾ dodaj do kurek, resztę natki zostaw do przyozdobienia gotowego dania. Duś całość ok. 20 minut na średnim ogniu, tak by sos mógł odparować, dodaj śmietanę, sól i pieprz do smaku. W międzyczasie ugotuj pyzy ziemniaczane Jawo zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu – czas gotowania 7 minut. Polej gorące pyzy sosem i posyp resztą natki.

Wskazówka:

Jeśli nie mamy świeżych kurek z powodzeniem możemy wykorzystać powszechnie dostępne w sklepach kurki mrożone.

Smacznego!

Aneta Rymarska 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama