Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
piątek, 19 kwietnia 2024 05:02
Reklama
Reklama
Reklama

Lekki obiad idealny na lato

Jaki obiad najlepiej sprawdza się latem? Słoneczna aura z pewnością nie zachęca do ciężkostrawnych dań, wybieramy zatem lekkie i smaczne inspiracje kulinarne. Głód zaspokoją, a równocześnie nowych wrażeń smakowych dostarczą znane wszystkim racuszki. Poznajcie przepis na Racuszki z krewetkami i jogurtem naturalnym!
Lekki obiad idealny na lato

Racuszki z krewetkami i jogurtem naturalnym

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

 

Składniki:

- pomidory          2 średnie szt.

- liście szpinaku       1 opakowanie         

- jajko            2 szt.

- mąka            ½ szklanki

- proszek do pieczenia    2 płaskie łyżeczki

- czosnek          2 ząbki

- krewetki koktajlowe       2 garście

- Jogurt naturalny (np. od OSM Piątnica)                                     

- sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku

- olej rzepakowy do smażenia

 

Wykonanie:

Pomidory pokroić w kostkę, dodać do nich posiekane drobno liście szpinaku, jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki. Dodać także pokrojone na kawałki, wcześniej oczyszczone pod bieżącą wodą krewetki (jeśli na grzbietach występują czarne linie). Wszystko dokładnie wymieszać. Formować małe racuszki i smażyć je na złoty kolor, na rozgrzanym oleju, z obu stron. Na gotowego racuszka nałożyć jedną łyżkę jogurtu naturalnego, całość posypać świeżymi ziołami.

Rada: Krewetki można zastąpić mięsem małży, wędliną pokrojoną w paseczki lub innymi składnikami.

Smacznego! 

Dominika Szalek


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama