Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
piątek, 26 kwietnia 2024 20:58
Reklama
Reklama

Wspominamy Marka Kozaneckiego [foto]

Ostatni raz spotkaliśmy się rok temu w Borzymiu na jubileuszu 40-lecia kapeli ludowej Borzymianka. Potem niestety Marek Kozanecki miał wypadek, którego skutki okazały się być bardzo poważne. Znany gryfiński znawca kulinarny zmarł 22 lipca 2017 r.
Wspominamy Marka Kozaneckiego [foto]

Autor: Tu spisał swoje dzieje.

Marek Kozanecki - mieszkaniec Gryfina, pasjonat medycyny naturalnej, krzewił tradycję i kulturę ludową. Specjalizował się w wykorzystywaniu darów natury w codziennym życiu. Od ponad pięćdziesięciu lat, według własnych receptur sporządzał pyszne, pełne witamin i wartości odżywczych potrawy oraz przetwory z warzyw i owoców. m.in. dżemy, soki i nalewki zdrowotne oraz syropy ziołowe (z lipy, mięty, rumianku, pokrzywy, sosny, kasztanowca, mleczu, pigwy, malin, jeżyn, aronii itp.). Pan Marek produkował także wina i syropy z różnorodnych odmian winogron uprawianych w wielu miejscach na terenie powiatu, jak również własnych. Miał również ogromy udział w rozmnażaniu winogronowych sadzonek. Pasją pana Marka była także dynia – warzywo o ogromnych wartościach zdrowotnych, z którego robił musy, syropy, nalewki i zupy.

Swoje wyroby prezentował do degustacji podczas promujących produkty regionalne jarmarków, festynów i targów. Stoiska pana Marka można było odwiedzić m.in. podczas Targów Rolnych w Barzkowicach, Tygodnia Żurawia w Marwicach, Jarmarku Widuchowskiego, „Złotej Dyni” w Morzyczynie, Centralnych Dożynek Szkół Rolniczo-Ogrodniczych w Pułtusku, podczas festynów w Wełtyniu, Wirowie, Sobieradzu, Przelewicach, Kobylance, Gryficach, Mescherin, Cedyni, Baniach.

Marek Kozanecki chętnie dzielił się swoją wiedzą i doświadczeniem. Od kilku lat współpracował z Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Mieszkowicach. Prowadził tam z młodzieżą warsztaty kulinarne połączone z degustacją oraz zajęcia praktyczne np. wyrobów z wikliny i cięcia sadzonek winorośli.  Był także autorem publikowanych w prasie lokalnej artykułów dotyczących właściwości leczniczych ziół, syropów, nalewek oraz przepisów na ich przyrządzenie. Na zaproszenie placówek oświatowych uczestniczył w spotkaniach z dziećmi na temat wartości zdrowotnych darów natury oraz możliwości wykorzystania naturalnych materiałów (kory drzew, drewna) w życiu codziennym.

Swoje receptury, przepisy, właściwości lecznicze warzyw, ziół, syropów, nalewek oraz wydarzenia w których uczestniczył, Marek Kozanecki dokumentował bardzo starannie dla następnych pokoleń.

W fotogalerii prezentujemy zdjęcia z różnych imprez na terenie gminy Gryfino i nie tylko.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama