Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
sobota, 27 kwietnia 2024 02:54
Reklama
News will be here
Reklama

Grill z szaszłykami ziemniaczanymi z salsą warzywną - przepis kulinarny

Podczas sezonu grillowego przygotowujemy wyśmienite potrawy, jednak żadna z nich nie daje tak wielu możliwości do eksperymentowania jak szaszłyki. Możemy wykonać je bazując na różnorodnych produktach m.in. na Kiszce Ziemniaczanej, która wspaniale sprawdza się jako potrawa grillowana. W połączeniu z kolorową salsą doskonale łączy smaki doprawionego mięsa i ziemniaków ze świeżymi, sezonowymi warzywami.
Grill z szaszłykami ziemniaczanymi z salsą warzywną - przepis kulinarny

Szaszłyki ziemniaczane z salsą warzywną

Składniki:

- Kiszka Ziemniaczana (np. firmy Gzella)                500g

- jajko                                                                         1 szt.

- mąka pszenna                                                         3 łyżki

- bułka tarta                                                              2 łyżki

- czosnek                                                                   3 ząbki

- majeranek                                                               1 łyżka

- pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Z kiszki ziemniaczanej zdjąć osłonkę, dodać jajko, wyciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, bułkę tartą i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Długie, płaskie metalowe lub bambusowe szpikulce obkleić cienką warstwą (0,5 – 1cm) masy ziemniaczanej. Maczając dłoń w wodzie, używając kciuka i palca wskazującego, uformować równomierną grubość. Tak przygotowane szaszłyki upiec na grillu bez rusztu lub na ognisku  (farsz nie powinien niczego dotykać) na złoty kolor.

Podawać z salsą warzywną.

 

Salsa warzywna:

- papryka kolorowa                       2 szt.

- papryka ostra                               1 mała szt.

- ogórek świeży                               1 szt.

- pomidory                                       2 szt.

- bazylia świeża                               ½ pęczka

- sok z limonki                                  1 łyżka

- oliwa                                                2 łyżki

- sól do smaku

Wykonanie:

Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Dodać również pokrojonego
w kostkę ogórka i pomidory oraz poszarpane listki bazylii. Dodać sok z limonki, oliwę, oraz sól do smaku i wymieszać.

Smacznego!

Ewelina Duchnik


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama