Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
piątek, 26 kwietnia 2024 12:29
Reklama
News will be here
Reklama

Źródło zdrowia, urody i… szczęścia? Jedz letnie warzywa i owoce!

Sezon letni obfituje w dorodne, smaczne warzywa i soczyste owoce. To najlepszy czas, aby zrezygnować z ciężkich potraw na rzecz lekkich i prostych w przygotowaniu dań. Surowe, gotowane, pieczone czy grillowane – polskie warzywa i owoce smakują doskonale pod każdą postacią. O ciekawych sposobach ich wykorzystania i wpływie na nasz dobry nastrój opowie Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska – specjalista ds. żywienia i ekspertka kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!”.
Źródło zdrowia, urody i… szczęścia? Jedz letnie warzywa i owoce!

Czas na grillowanie

Jedną z bardziej popularnych aktywności wśród Polaków w okresie letnim jest grillowanie. Spotkania
z najbliższymi pozytywnie wpływają na poczucie szczęścia i ogólny dobrostan, podobnie jak sięganie po warzywa i owoce, które – regularne spożywane – poprawiają nasz nastrój i samopoczucie.

– Zachęcam, aby połączyć przyjemne z pożytecznym – wybierzmy się z rodziną czy przyjaciółmi za miasto, a do jedzenia przygotujmy sałatkę z kolorowych grillowanych warzyw (np. cukinii, papryki czy bakłażana) z dodatkiem kurczaka. Poza białkiem, którego źródłem jest mięso, taka lekka sałatka dostarczy odpowiedniej porcji błonnika na lepsze trawienie, beta-karotenu na bezpieczniejsze opalanie, a także potasu – do utrzymania równowagi elektrolitowej w upalne dni. Im bardziej kolorowo będzie na talerzu, tym więcej witamin i minerałów znajdzie się w naszym organizmie – mówi Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, specjalista ds. żywienia, ekspertka kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!”.

 

Makaron… ale z cukinii!

Cukinia jest lekkostrawnym i delikatnym w smaku warzywem. Zawiera mnóstwo witamin (C, A, K
i z grupy B) i składników mineralnych (m.in. magnez, potas i żelazo).

– Cukinia nie musi nam się kojarzyć wyłącznie z dodatkiem do leczo czy potrawką z piekarnika. Możemy ją podać także w formie makaronu! Długie, cienkie nitki uzyskamy za pomocą specjalnej obieraczki lub temperówki. Cukiniowy makaron doskonale będzie komponował się z kurczakiem w towarzystwie łagodnego sosu śmietanowego. Danie efektowne, proste w wykonaniu i niesamowicie smaczne
zapewnia dietetyczka.

 

A na deser?

Moja deserowa propozycja na lato to czereśnie pod lekkim biszkoptem i własnoręcznie przygotowany kisiel porzeczkowy – proponuje ekspertka kampanii.

Czereśnie są lekkie i oczyszczające. Regulują procesy przemiany materii, są źródłem potasu wpływającego na serce oraz nerki, a zawarta w nich witamina B5 wspomaga leczenie artretyzmu. Ich czerwone odmiany są bogatym źródłem bioflawonoidów, czyli przeciwutleniaczy pomagających zwalczać wolne rodniki. Porcja czereśni dostarcza organizmowi również żelaza, wapnia i dużej ilości jodu.

Czerwone porzeczki zawierają znaczące ilości pektyn, dzięki czemu kontrolują poziom cukru
i cholesterolu we krwi. Łagodzą dolegliwości żołądkowo-jelitowe, regulują przemianę materii, działają przeciwzapalnie, hamują rozwój bakterii, wskazane są także przy niewydolności wątrobowej lub przy przewlekłych schorzeniach wątroby i zgadze. Zawarte w czerwonych porzeczkach witaminy C i PP oraz żelazo i garbniki działają ściągająco, tonizująco i antybakteryjnie, dlatego polecane są przy cerze tłustej i trądzikowej.

– Żółte, różowe, czerwone, ciemnoczerwone oraz prawie czarne – takie odmiany czereśni możemy spotkać na lokalnych bazarach czy w pobliskich warzywniakach. Słodkie polskie czereśnie w połączeniu
z lekkim biszkoptem to wspaniały duet, który sprawdzi się jako deser podczas letniego sezonu –
mówi Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska. – Chcecie poznać przepis na to, aby poprawić sobie nastrój?
Domowy kisiel porzeczkowy! Owoce te są cenne zarówno dla zdrowia, jak i urody przekonuje.

 

Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Warzywa i owoce – na szczęście!” sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.

Sałatka z grillowanych sezonowych warzyw

Autor: Magdalena Jarzynka Jendrzejewska

Składniki:

  • ½ zielona cukinia
  • ½ żółta cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 1 czerwona papryka
  • natka pietruszki
  • 200g piersi z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra mielona
  • olej rzepakowy
  •  
  • Sos:
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 płaskie łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól
  • pieprz

 

Wykonanie:

Cukinię dokładnie umyj, pokrój w plastry delikatnie posyp solą i pieprzem. Bakłażana umyj, osusz, pokrój w plastry, posyp solą i zostaw na 10-15 minut, po tym czasie umyj ponownie i osusz plastry papierowym ręcznikiem.  Paprykę umyj, wydrąż gniazdo nasienne i pokrój w grube paski. Warzywa dopraw jeszcze pieprzem i polej olejem. Grilluj na grillu elektrycznym lub na tackach na grillu opalanym węglem drzewnym.

Kurczaka pokrój w plastry dowolnej wielkości, dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką i odrobiną oleju rzepakowego, przygotuj na grillu.

Składniki sosu wymieszaj trzepaczką na jednolitą emulsję. Warzywa umieść w misie, polej sosem                i udekoruj natką pietruszki. 

 

Makaron z cukinii z sosem śmietanowym

Składniki:

  • 2 kolorowe cukinie: zielona i żółta
  • 1 mała cebula
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 200g piersi z kurczaka
  • ½ szklanki śmietanki 30%
  • ½ łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Cukinię dokładnie umyj i osusz. Odetnij końce i specjalną obieraczką lub temperówką do warzyw przygotuj makaron z cukinii.

Kurczaka umyj, osusz, pokrój w cienkie paseczki, dopraw solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej oliwę i masło. Dodaj drobno posiekaną cebulkę i czosnek, szczyptę soli, smaż ok. 1-2 minuty. Dodaj kawałki kurczaka i smaż kolejne 2 minuty. Wlej śmietankę i zagotuj, dopraw świeżo zmielonym pieprzem i solą. Dorzuć natkę pietruszki oraz makaron z cukinii, wymieszaj, duś jeszcze 1 minutę i nakładaj na talerze.

 

Czereśnie pod lekkim biszkoptem

Składniki:

  • 500g wydrylowanych czereśni
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej tortowej
  • laska wanilii
  • szczypta soli

Wykonanie:

Czereśnie umyj, osusz i wyjmij pestkę. Jaja wybij do misy miksera, dodaj ziarenka wanilii, cukier i zmiksuj na puszystą jasną masę.

Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj łyżką – już nie miksuj.

Czereśnie ułóż w tortownicy lub ceramicznym naczyniu do pieczenia tart (średnica ok. 25cm).

Czereśnie zalej masą biszkoptową. Wstaw do rozgrzanego do 180st C piekarnika. Piecz 12-15 minut. Można posypać cukrem pudrem i udekorować listkami mięty. 



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: YodaTreść komentarza: Jakie skandale, niech służą w chwale. Tam potrzeba równości, ktoś się zezłości. Za mur można ich wystawić, aby mogli nas zbawić. Miłością swą wroga ułaskawią, tam się zabawią. Popierajcie to czule, jak w artykule. Braterstwo krwi niech wroga pomęczy, w brudnej robocie z pod znaku tęczy.Data dodania komentarza: 26.04.2024, 12:13Źródło komentarza: Transseksualiści nie są przyjmowani do wojska. RPO: to dyskryminacjaAutor komentarza: kapitan bomba vel kapitan dopa ha ha ahTreść komentarza: to w razie wojny jestem tranzystorem ha ha ah żeby życie miało smaczek raz dziewczynka raz chłopaczek ha ha ah niech rycerzyk od sw łazarza tygrysek kosikosi kamyk walczy za polin ha ha ah z ka rabinem w dopie ha ha ahData dodania komentarza: 26.04.2024, 12:13Źródło komentarza: Transseksualiści nie są przyjmowani do wojska. RPO: to dyskryminacjaAutor komentarza: ub wieczorek i na pgr koszer z aktami worek ha ha ahTreść komentarza: Dolnoodrzańska Inicjatywa Rozwoju Obszarów Wiejskich Dolnoodrzańska Inicjatywa Rozwoju Obszarów Wiejskich http://www.dirow.pl Projekty Uchwał zatwierdzone przez Zarząd udostępnione będą na stronie internetowej www.dirow.pl po 15 maja 2023 roku. ... 74-100 Gryfino · 516 196 740. pon - pt ... Kontakt Flisacza 4c, 74-100 Gryfino (II piętro). NIP 858 181 08 38. tel ... Nabory wniosków Do you own this website? OK. ul. Flisacza 4c 74-100 Gryfino ... O ... Biuro LGD DIROW Biuro Stowarzyszenia DIROW. ul. Flisacza 4c II p. 74-100 Gryfino ... Informacja o naborach ... DIROW (Materiały do pobrania: tutaj) Ogłoszenie o ... Do you ... O Stowarzyszeniu DIROW Stowarzyszenie DIROW jest Lokalną Grupą Działania ... Więcej wyników ze strony dirow.pl » polecam liste operacji dofinansowania z dnia 13 05 2022 ha ha ah ciekawa lektura ha ha ahData dodania komentarza: 26.04.2024, 12:05Źródło komentarza: Wygrali wybory. Wiceburmistrz odchodzi do innej gminyAutor komentarza: ze szcecińskiej ha ha ahTreść komentarza: jak to nie znasz ha ha ah towarzystwo wzajemnej adoracji ha ha ah http://www.dirow.pl/?page_id=203Data dodania komentarza: 26.04.2024, 11:59Źródło komentarza: Wygrali wybory. Wiceburmistrz odchodzi do innej gminy
ReklamaMrówka
Reklama