Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
sobota, 20 kwietnia 2024 02:00
Reklama
Reklama
Reklama

Naleśniki z grzybami, żółtym serem i tymiankiem

Któż z nas nie uwielbia klasycznych naleśników? Przyrządzone na słodko czy też w opcji na słono, kuszą mnogością składników i różnorodnością aromatów. W czym tkwi ich sekret? Bez wątpienia kluczem jest puszyste ciasto i odpowiednio skomponowany farsz. Entuzjaści wytrawnych smaków z pewnością docenią naleśniki z grzybami i żółtym serem, które zestawione ze świeżym tymiankiem stworzą pyszne i efektowne danie.
Naleśniki z grzybami, żółtym serem i tymiankiem

Składniki na farsz:

- cebula                                                           1szt.

- olej rzepakowy                                            2 łyżki

- pieczarki                                                         500g

- podgrzybki świeże                                         500g 

- Śmietana 22% (np. od OSM Piątnica)     150ml

- świeży tymianek                                   5-6 gałązek

- ser żółty                                                           150g

- sól, pieprz czarny do smaku

 

Składniki na ciasto naleśnikowe:

- mleko                                    300 ml

- mąka pszenna                       1 szklanka

- jajko                                       1 szt.

- sól, cukier do smaku

- olej do smażenia
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać rózgą lub mikserem i usmażyć naleśniki z obu stron na odrobinie oleju.

 

Wykonanie:  

Cebulę pokroić w kostkę i lekko zrumienić na oleju. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki
i razem chwilę poddusić na wolnym ogniu. Podgrzybki oczyścić, pokroić w cząstki, obgotować w osolonej wodzie przez 2 minuty, odcedzić i przepłukać zimną wodą. Następnie dodać gotowe podgrzybki do pieczarek i cebuli, doprawić solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i dodać śmietanę. Całość doprowadzić do wrzenia, często mieszając.

Usmażonego naleśnika ponownie położyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Na górę wyłożyć 2-3 łyżki farszu i posypać startym serem żółtym. Boki naleśnika zawinąć do środka, przykryć pokrywką i na wolnym ogniu smażyć ok. 2-3 minuty. Tak samo postąpić z kolejnymi naleśnikami. Tak przygotowane naleśniki podawać z łyżką zimnej Śmietany 22%.

 Smacznego!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: za tydzień zmianaTreść komentarza: Dobre wiadomości dla stęsknionych za ciepłem. Możliwe, że już wkrótce temperatura zacznie się podnosić. Jeśli sprawdzą się najnowsze prognozy długoterminowe, to może się okazać że pogoda podczas majówki nie będzie najgorsza. Możliwe, że około 26 kwietnia w ciągu dnia zacznie robić się cieplej, a średnia dobowa temperatura powietrza może wzrosnąć do 10 stopni Celsjusza.Data dodania komentarza: 20.04.2024, 00:40Źródło komentarza: W lesie są już grzyby. Grzybiarze pokazują borowikiAutor komentarza: przyjemnośćTreść komentarza: Skończyło się komentowanie polityczne. I jak błoga cisza.Data dodania komentarza: 20.04.2024, 00:17Źródło komentarza: Druga tura w 3 gminach. Trwa cisza wyborczaAutor komentarza: Żal mi GryfinaTreść komentarza: Temu Panu już podziękujemy 21 kwietnia dostanie wilczy bilet.Data dodania komentarza: 19.04.2024, 23:59Źródło komentarza: Ostatnie wystąpienie Sawaryna. Prawie wszystko wiadomo [FILM]Autor komentarza: JołTreść komentarza: No jak przeciez czekali z ogloszeniem przetargow do ostatniej chwili przed wyborami xD a umowa na bieznie w sp3? Podpisana 2 czy 3 dni przed rozpoczeciem robot hahaha kto tak robi? Tylko ktos kto nic nie zrobil przez 9 lat i teraz szybko na sile ma co powiedziec xD jako pisior juz nie dostanie kasy z rzadu na inwestycje, wiec zaraz po remoncie biezni i 400m drogi nastanie susza i za 5 lat bedzie sie chwalil tym co dzis ahahaData dodania komentarza: 19.04.2024, 23:59Źródło komentarza: Zamkną parking aż na pół miesiąca! To kpina z mieszkańców!
ReklamaMrówka
Reklama