Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
piątek, 29 marca 2024 12:33
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Słodko-słony smak! Sałatka brokułowa z winogronami - przepis kulinarny

Jeśli macie ochotę na nietypowe połączenie smaków koniecznie przygotujcie tę sałatkę. Zestawienie słodkiego winogrona ze słonym boczkiem i brokułem w wersji al dente to prawdziwa symfonia smaków. Całość dopełniają prażona cebulka i migdały, a to wszystko skąpane w delikatnym sosie śmietanowo-majonezowym. Pycha!
Słodko-słony smak! Sałatka brokułowa z winogronami - przepis kulinarny

Sałatka brokułowa z winogronami

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:

- brokuły świeże                                              2 szt.

- winogrona czerwone                                  150g

- boczek wędzony                                          100g

- cebulka prażona                                           2 łyżki

- migdały całe                                                   50g

- Śmietana 22% (np. od OSM „Piątnica”)   3 łyżki

- majonez                                                         1 łyżka

- sól, pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Brokuły porozdzielać na różyczki i ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Ostudzić i pokroić na mniejsze elementy, ale nie za drobno. Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć na patelni, następnie dodać do sałatki wraz z prażoną cebulką i winogronem przekrojonym na pół. Migdały namoczyć w gorącej wodzie, zdjąć skórkę i osuszyć. Następnie przekroić na cztery części i chwilę prażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki doprawić pieprzem, solą i wymieszać. Na koniec śmietanę połączyć z łyżką majonezu i delikatnie wymieszać z sałatką.

Smacznego! 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama