Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
środa, 24 kwietnia 2024 00:06
Reklama

Ser kozi widuchowski z Perłą podczas Smaków Regionów

Pięć „Pereł”, prestiżowy „Klucz do spiżarni”, trzy medale i wyróżnienie. Tak prezentuje się fantastyczny wynik zachodniopomorskich wystawców, których produkty zostały docenione podczas zakończonych we wtorek Międzynarodowych Targów „Smaki Regionów”. Spotkanie z nagrodzonymi odbędzie się w piątek 29 września br., godz. 12.00 w Książnicy Pomorskiej w Szczecinie.
 Ser kozi widuchowski z Perłą podczas Smaków Regionów

Autor: Cezary i Edyta Szczupakowie podczas imprezy Cedynia na okrągło.

Podczas  Międzynarodowych Targów „Smaki Regionów”, które odbyły się w terminie 23-26 września br. na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbył się finał XVII edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Reginów.  Kapituła konkursu przyznała Perły 2017 w kategorii na najlepszy regionalny produkt żywnościowy następującym produktom z naszego regionu: 

1. Jesiotr wędzony -  Gospodarstwo  Rybackie Zielenica;  Anna Skowrońska.

2. Ser kozi widuchowski – Edyta Szczupak; Gospodarstwo Ekologiczne Frykas.

3. Chleb szczeciński  -  Piekarnia Cukiernia Przemysław Wojciechowski.

4. Wino z owoców róży dolickie -  Bożena i Ryszard Jaszczowscy; Gospodarstwo ekologiczne Sedina.

 

Perła 2017 w kategorii na najlepszą  regionalną  potrawę:  Przystawka z leszcza z Doliny Dolnej Odry (ryba słodkowodna); Gospoda Herbu Korab, Danuta Gołowacz i Małgorzata Dzieciniak.Klucz do Polskiej Spiżarni  - Książnica Pomorska im. Stanisława Staszica w Szczecinie

 

Podczas targów odbył się również konkurs o Medal targów „Smaki Regionów”, który otrzymali:

1. Gospodarstwo Ekologiczne Folwark Biernów Park Krystyna i Andrzej Hapka za grzyby marynowane z szyszką.

2. Gospodarstwo Rybackie Zielenica Anna Skowrońska za pstrąga wędzonego.

3. P.P.H. Tast Jan Tabiński za pomorskie ciasteczka przyjaźni z doliny 7 młynów.

Wyróżnienie  otrzymało: Gospodarstwo ekologiczne Sedina Bożena i Ryszard Jaszczowscy za kiszone zielone pomidory na solance kołobrzeskiej.

Z przedstawicielami nagrodzonych wystawców z Pomorza Zachodniego spotkają się marszałek Olgierd Geblewicz i wicemarszałek Jarosław Rzepa.

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama