Podczas Międzynarodowych Targów „Smaki Regionów”, które odbyły się w terminie 23-26 września br. na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbył się finał XVII edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Reginów. Kapituła konkursu przyznała Perły 2017 w kategorii na najlepszy regionalny produkt żywnościowy następującym produktom z naszego regionu:
1. Jesiotr wędzony - Gospodarstwo Rybackie Zielenica; Anna Skowrońska.
2. Ser kozi widuchowski – Edyta Szczupak; Gospodarstwo Ekologiczne Frykas.
3. Chleb szczeciński - Piekarnia Cukiernia Przemysław Wojciechowski.
4. Wino z owoców róży dolickie - Bożena i Ryszard Jaszczowscy; Gospodarstwo ekologiczne Sedina.
Perła 2017 w kategorii na najlepszą regionalną potrawę: Przystawka z leszcza z Doliny Dolnej Odry (ryba słodkowodna); Gospoda Herbu Korab, Danuta Gołowacz i Małgorzata Dzieciniak.Klucz do Polskiej Spiżarni - Książnica Pomorska im. Stanisława Staszica w Szczecinie
Podczas targów odbył się również konkurs o Medal targów „Smaki Regionów”, który otrzymali:
1. Gospodarstwo Ekologiczne Folwark Biernów Park Krystyna i Andrzej Hapka za grzyby marynowane z szyszką.
2. Gospodarstwo Rybackie Zielenica Anna Skowrońska za pstrąga wędzonego.
3. P.P.H. Tast Jan Tabiński za pomorskie ciasteczka przyjaźni z doliny 7 młynów.
Wyróżnienie otrzymało: Gospodarstwo ekologiczne Sedina Bożena i Ryszard Jaszczowscy za kiszone zielone pomidory na solance kołobrzeskiej.
Z przedstawicielami nagrodzonych wystawców z Pomorza Zachodniego spotkają się marszałek Olgierd Geblewicz i wicemarszałek Jarosław Rzepa.
Napisz komentarz
Komentarze