Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
Słoikowa sałatka z sosem jogurtowo-majonezowym
Składniki:
- Jogurt naturalny od OSM Piątnica 4 łyżki
- majonez 1 łyżka
- sól, pieprz, cukier do smaku
Ulubione warzywa i dodatki typu:
- fasolka czerwona konserwowa
- grillowany filet z kurczaka pokrojony w kostkę
- pomidorki koktajlowe
- pomidory suszone pokrojone w paseczki
- rukola
- roszponka
- cebula czerwona pokrojona w półkrążki
- papryka świeża pokrojona w paseczki
- marchewka pokrojona w cieniutkie słupki
- dynia świeża pokrojona w cieniutkie słupki Itp.
Wykonanie:
Połączyć jogurt naturalny z majonezem i dodać przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać.
W słoiku o pojemności ok. 650 ml układać warstwami wszystkie składniki, zaczynając najpierw od sosu. Następnie układać te, które nie chłoną wilgoci np. fasolka, kurczak, marchew, dynia, pomidorki, sałaty itp.
Smacznego!
Napisz komentarz
Komentarze