Znakomity wynik zachodniopomorskich wystawców to pięć „Pereł”, prestiżowy „Klucz do spiżarni”, trzy medale i wyróżnienie. Docenione zostały m.in. Ser kozi widuchowski (Gospodarstwo Ekologiczne Frykas w Marwicach), Jesiotr wędzony (Gospodarstwo Rybackie Zielenica), Chleb szczeciński (Piekarnia Cukiernia Przemysław Wojciechowski), Wino z owoców róży dolickie (Gospodarstwo ekologiczne Sedina w Dolicach).
W ostatni piątek z nagrodzonymi spotkał się marszałek Olgierd Geblewicz i wicemarszałek Jarosław Rzepa.
-To prawdziwy zaszczyt, że nasi producenci przywieźli aż tyle nagród. Serdecznie Państwu dziękuję, że rozsławiacie Państwo nasz region. Sprawiacie, że Pomorze Zachodnie kojarzy się nie tylko z morze, słońcem, ale i z fantastycznymi smakami. Dzięki wam Pomorze Zachodnie brzmi smacznie – powiedział marszałek Olgierd Geblewicz.
Za sukcesem stoi też Gospodarstwo Ekologiczne Frykas w Marwicach - Edyta Szczupak i jej mąż Cezary Szczupak.
-Prowadzimy tryb produkcji zgodny z naturą. Dzięki temu nasze sery są już znane nie tylko w województwie – powiedziała Edyta Szczupak.
Ser kozi widuchowski to ser dojrzewający, podpuszczkowy, wytwarzany z surowego mleka o białym kolorze (świeży) aż do żółto-słomkowego (gdy jest dojrzały). Smak delikatny słonawy lub wyraziście ostry. Mleko używane do produkcji pochodzi od zwierząt z regionu Doliny Dolnej Odry, karmionych wyłącznie ekologicznymi paszami i zielonkami pochodzącymi z gospodarstwa ekologicznego. Proces dojrzewania jest wielostopniowy i obejmuje m.in. leżakowanie w piwnicy kamiennej. W procesie produkcji nie używa się żadnych chemicznych dodatków. Ser wyrabiany jest ręcznie ze świeżego mleka, z każdego udoju osobno.
Napisz komentarz
Komentarze