Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
piątek, 26 kwietnia 2024 06:54
Reklama

Ten chleb otrzyma certyfikat

Chleb szczeciński to kolejny produkt z Pomorza Zachodniego, który otrzyma certyfikat „Jakość tradycja” nadawany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Uroczyste przyznanie znaku odbędzie się 13 grudnia br. o godz. 11 w Szczecinie. W wydarzeniu udział weźmie wicemarszałek województwa Jarosław Rzepa.
Ten chleb otrzyma certyfikat
Chleb szczeciński został wpisany na 34. pozycję na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w 2015 r.

Autor: wzp

Znak „Jakość tradycja” został uznany przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za krajowy system jakości żywności. Otrzymują go produkty wytwarzane od co najmniej 50-ciu lat, oparte na tradycyjnej recepturze, surowcach i technologii.

Chleb szczeciński to jeden z najczęściej kupowanych chlebów w szczecińskich piekarniach. Jest charakterystycznie wydłużony i lekko zaokrąglony, o silnym zapachu. W środku wilgotny i miękki. Skórka po wystudzeniu dość twarda, a miąższ zbity i jednorodny. Wypiekany jest w piekarniach zachodniopomorskich od końca lat 60-tych XX wieku. Pierwsze wzmianki można odnaleźć w rodzinnych archiwach zachodniopomorskich piekarzy z 1969 roku. Jego receptura utworzona została przez piekarzy zrzeszonych w Cechu Rzemiosł Spożywczych.

Wnioskodawcą certyfikacji chleba szczecińskiego był Cech Rzemiosł Spożywczych. Znakiem posługiwać się będzie 8 producentów Pomorza Zachodniego.

Do połowy listopada br. zostało wydanych 228 certyfikatów „Jakość Tradycja”. Produkty z województwa zachodniopomorskiego, które posiadają ten znak to: świeży sok marchwiowy, sękacz kołobrzeski, świeży sok marchwiowo-selerowy oraz marchwiowy Cymes z Pojezierza Wałeckiego.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama