Znak „Jakość tradycja” został uznany przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za krajowy system jakości żywności. Otrzymują go produkty wytwarzane od co najmniej 50-ciu lat, oparte na tradycyjnej recepturze, surowcach i technologii.
Chleb szczeciński to jeden z najczęściej kupowanych chlebów w szczecińskich piekarniach. Jest charakterystycznie wydłużony i lekko zaokrąglony, o silnym zapachu. W środku wilgotny i miękki. Skórka po wystudzeniu dość twarda, a miąższ zbity i jednorodny. Wypiekany jest w piekarniach zachodniopomorskich od końca lat 60-tych XX wieku. Pierwsze wzmianki można odnaleźć w rodzinnych archiwach zachodniopomorskich piekarzy z 1969 roku. Jego receptura utworzona została przez piekarzy zrzeszonych w Cechu Rzemiosł Spożywczych.
Wnioskodawcą certyfikacji chleba szczecińskiego był Cech Rzemiosł Spożywczych. Znakiem posługiwać się będzie 8 producentów Pomorza Zachodniego.
Do połowy listopada br. zostało wydanych 228 certyfikatów „Jakość Tradycja”. Produkty z województwa zachodniopomorskiego, które posiadają ten znak to: świeży sok marchwiowy, sękacz kołobrzeski, świeży sok marchwiowo-selerowy oraz marchwiowy Cymes z Pojezierza Wałeckiego.
Napisz komentarz
Komentarze