Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
piątek, 19 kwietnia 2024 05:48
Reklama
Reklama
Reklama

Powiększamy swoją skarbnicę kulinarną

Nasz region ma kolejne wyjątkowe smaki, które trafiły na Listę Produktów Tradycyjnych. Tym razem uznanie zyskały pyszne pierniczki „Serca kaziukowe”, wędlina „Wędzony udziec wieprzowy z Przelewic” oraz „Miód pitny trójniak Cedyński”. W poniedziałek 5 marca br. z wnioskodawcami nowo wpisanych produktów spotka się w Szczecinie wicemarszałek Jarosław Rzepa. Zapraszamy dziennikarzy i fotoreporterów.
Powiększamy swoją skarbnicę kulinarną

Nasz region ma kolejne wyjątkowe smaki, które trafiły na Listę Produktów Tradycyjnych. Tym razem uznanie zyskały pyszne pierniczki „Serca kaziukowe”, wędlina „Wędzony udziec wieprzowy z Przelewic” oraz „Miód pitny trójniak Cedyński”. W poniedziałek 5 marca br. z wnioskodawcami nowo wpisanych produktów spotka się w Szczecinie wicemarszałek Jarosław Rzepa. Zapraszamy dziennikarzy i fotoreporterów.

 

Serca kaziukowe/kaziukowe serducha zrobione są z ciasta piernikowego i ozdobione białym lub kolorowym lukrem. Ciemnobrązowe, kruche ciasteczka mają korzenno-miodowy smak z wyczuwalną nutą pieprzu i ostrych przypraw piernikowych.

 

Na zewnątrz jasnobrązowa skóra z delikatnym połyskiem, a na przekroju jasnoróżowe mięso z białym tłuszczem. Mowa o wędzonym udźcu wieprzowym z Przelewic. Szynka wieprzowa ze skórą i kością ma charakterystyczny smak dla wędzonego mięsa wieprzowego, wyczuwalna jest w niej również delikatna owocowa nuta pochodząca z dymu drewna śliwkowego.

 

Miód pitny trójniak „Cedyński” wytwarzany jest na bazie miodu wielokwiatowego, rzadziej wrzosowego oraz moszczu czarnej porzeczki.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama