Nasz region ma kolejne wyjątkowe smaki, które trafiły na Listę Produktów Tradycyjnych. Tym razem uznanie zyskały pyszne pierniczki „Serca kaziukowe”, wędlina „Wędzony udziec wieprzowy z Przelewic” oraz „Miód pitny trójniak Cedyński”. W poniedziałek 5 marca br. z wnioskodawcami nowo wpisanych produktów spotka się w Szczecinie wicemarszałek Jarosław Rzepa. Zapraszamy dziennikarzy i fotoreporterów.
Serca kaziukowe/kaziukowe serducha zrobione są z ciasta piernikowego i ozdobione białym lub kolorowym lukrem. Ciemnobrązowe, kruche ciasteczka mają korzenno-miodowy smak z wyczuwalną nutą pieprzu i ostrych przypraw piernikowych.
Na zewnątrz jasnobrązowa skóra z delikatnym połyskiem, a na przekroju jasnoróżowe mięso z białym tłuszczem. Mowa o wędzonym udźcu wieprzowym z Przelewic. Szynka wieprzowa ze skórą i kością ma charakterystyczny smak dla wędzonego mięsa wieprzowego, wyczuwalna jest w niej również delikatna owocowa nuta pochodząca z dymu drewna śliwkowego.
Miód pitny trójniak „Cedyński” wytwarzany jest na bazie miodu wielokwiatowego, rzadziej wrzosowego oraz moszczu czarnej porzeczki.
Napisz komentarz
Komentarze