Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
czwartek, 25 kwietnia 2024 11:20
Reklama

Najstarsza polska zupa piwna - ceseata

Coraz więcej szefów kuchni tworząc menu, sięga do staropolskich, zapomnianych receptur. Okazuje się, że dawne kroniki i zapiski sprzed kilku wieków mogą być doskonałą inspiracją i źródłem wiedzy dla wszystkich smakoszy. Najstarszą znaną polską zupą jest polewka piwna, od której w średniowieczu wielu Polaków rozpoczynało swój dzień. Co ciekawe, w tamtych czasach uchodziła za pożywne i zdrowe śniadanie. Jak odtworzyć tą tradycyjną polską potrawę z wykorzystaniem współczesnych składników?
Najstarsza polska zupa piwna - ceseata

Autor: MSM Mońki

Pierwsze wzmianki na temat zupy piwnej, pochodzą z 1394 roku i zostały zamieszczone w kronikach poruszających temat potraw podawanych rodzinie królewskiej. Caseata, co oznacza po łacinie „zmieszana z serem”, występowała jako jedno z głównych dań w menu na dworze króla Władysława Jagiełły, gdy ten przebywał w Korczynie pod koniec XIV wieku. Zupy piwne stały się popularne za sprawą klasztorów, które były głównymi ośrodkami kultury w średniowieczu. To właśnie tam produkowano piwo, ponieważ tylko te instytucje posiadały swoje własne browary i monopol na produkcję chmielowego napoju. Polewka piwna była przyrządzana z białej kapusty, pora, mleka i sera. Piwo, stanowiące podstawę tej zupy stosowano zamiast wody, która w tamtych czasach bardzo łatwo ulegała zepsuciu i często bywała skażona. W związku z tym trunek ten był bezpieczniejszy dla zdrowia, ponieważ poddawano go pasteryzacji i oczyszczano z wszelkich zarazków.

Choć piwo z zamierzchłych czasów całkowicie różniło się od tego, które obecnie znajdziemy na sklepowych półkach, do stworzenia zupy piwnej możemy zastosować zamienniki, które pozwolą nam przygotować zupę bardzo podobną do dawnej caseaty. Jeżeli więc zdecydujemy się na odtworzenie przepisu z XIV wieku, bez obaw możemy użyć piwa pszenicznego, niepasteryzowanego i mętnego.

 

Zupa piwna „ceseata” z serkiem topionym i Aldamerem

Składniki:

  • 300g boczku wędzonego surowego
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 średniej wielkości por
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 litr piwa pszenicznego
  • 250 g białej kapusty
  • 0,5 litra mleka
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g serka topionego kremowego MSM Mońki
  • sól, pieprz do smaku
  • 150g sera żółtego Aldamer MSM Mońki
  • ½ pęczka szczypiorku

Wykonanie:

Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć w garnku na smalcu na złoty kolor. Dodać pokrojony w półkrążki por oraz masło. Całość chwilę poddusić na wolnym ogniu. Mieszając dodać po kolei mąkę, piwo oraz poszatkowaną kapustę. Gotować na wolnym ogniu, aż kapusta zmięknie. Następnie dodać mleko, rozdrobniony czosnek i serek topiony. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Po wyłożeniu do miseczek posypać tartym serem żółtym i pokrojonym szczypiorkiem.

Smacznego!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: jjejejTreść komentarza: no cóż, ma większe doświadczenie niż sawaryn kiedy zaczynał 9 lat temuData dodania komentarza: 25.04.2024, 10:29Źródło komentarza: Kto będzie rządził w Gryfinie? Zastępcy SawarynaAutor komentarza: RRRTreść komentarza: Dla Sawaryna liczy się tylko on sam i osiągnął swój cel. No przy okazji troszkę się podzieli z innymi. Kto miał z nim kontakt to o tym wie. Brawo dla jego wyborców, teraz to on już nic nie musi.Data dodania komentarza: 25.04.2024, 10:20Źródło komentarza: Mieczysław Sawaryn ponownie burmistrzem Gryfina. Historyczny wynikAutor komentarza: i leńTreść komentarza: Tylko, że to spółdzielcy muszą go wybrać, chyba, ale tu u nasz wszystko jest możliwe, że totalna miernota zostaje kimś !Data dodania komentarza: 25.04.2024, 09:49Źródło komentarza: Nikitiński znowu wiceburmistrzem? Wypowiedź Sawaryna [FILM]Autor komentarza: MilunaTreść komentarza: Jesteś w błędzie po pierwsze córka jest osobą dorosłą kontrola mamusi już dawno się skończyła. Po drugie dlaczego ma uwrażliwić ludzi na to żeby sprawdzali swoje skierowania i wyniki bo to jest ne do pomyślenia żeby zrobić takie coś , może tak zrobić każdemu jak będzie ciekawa bo jej pozycja na to pozwala chyba nie bardzo. Po trzecie z tą wysoko cenionym lekarzem to przesadziłaś, wysoka to jest wzrostowo ale nie koniecznie lekarzem. To czy córka jest psychologiem czy stewardesą to jej życie i nie matce ingerować w nie. Uważam że jest dobrym psychologiem nie zamiata pod dywan tylko stawia granice pewnie też tego uczy swoich pacjentów, Brawo Pani psycholog nie wyjaśnione sprawy ciągną się później całe życie za człowiekiem.Data dodania komentarza: 25.04.2024, 09:35Źródło komentarza: "Ukradła probówkę z moczem i bez zgody zleciła badanie"
ReklamaMrówka
Reklama