Grzegorz Napieralski  wybory do Sejmu - 09.09.2019 - 13.10.2019
Grzegorz Napieralski  wybory do Sejmu - 09.09.2019 - 13.10.2019
Grzegorz Napieralski  wybory do Sejmu - 09.09.2019 - 13.10.2019
Anna Glińska wybory do Sejmu - 13.09.2019 - 11.10.2019
Anna Glińska wybory do Sejmu - 13.09.2019 - 11.10.2019
Anna Glińska wybory do Sejmu - 13.09.2019 - 11.10.2019
Klinikamedyk 23.07.2019 - 27.01.2020
Klinikamedyk 23.07.2019 - 27.01.2020
Klinikamedyk 23.07.2019 - 27.01.2020

Bon appetit. Zapraszamy na wystawę

  • 27.01.2019, 21:41 (aktualizacja 27.01.2019, 21:55)
  • Monika Adamowska, rzecznik prasowy Zamku Książąt Pomorskich w Szczecinie
Bon appetit. Zapraszamy na wystawę fot. Archiwum Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku Łyżka do truskawek
Bon appétit… - to wystawa niezwykłych wykwintnych sztućców, które w większości już dzisiaj nie są stosowane, a których obecność na stole od XIX wieku do lat 30. wieku XX była obowiązkowa i świadczyła o zamożności domu oraz znajomości etykiety. Zabytkowe sztućce oglądać można w Galerii Przedmiotu Zamku Książąt Pomorskich w Szczecinie.

Wystawa „Bon appétit. Zabytkowe sztućce, ich historia, kształty i przeznaczenie” przybliża kulturę stołu, obrazując, jak dawniej nakrywano stoły śniadaniowe, jakie akcesoria i sztućce stosowano m.in. do owoców morza, zup, dań mięsnych, deserów.

Obok powszechnie znanych noży, widelców i łyżek na ekspozycji zobaczyć będzie można m.in. widelce i szczypce do raków i homarów, akcesoria do kawioru, chwytaki do kości, zestawy do tranżerowania mięs, szpikulce do różnego rodzaju mięs, łopatki do pasztetów, sztućce specjalistyczne do warzyw, owoców i deserów (np. sztućce do serwowania lodów, szczypce do wyciskania cytryny).

 

- Wśród najciekawszych eksponatów zobaczymy m.in. widelczyk do pikli (ze szpatułką do zsuwania), łyżkę z grzebieniem do sosu, łyżeczki do oliwek, łyżkę do serwowania truskawek czy nożyczki do winogron. Do najstarszych eksponatów należą: łyżka do kaszy lub bigosu (XVII w.), łyżka do szpiku (XVIII w.) i nóż z uchwytem w formie rękojeści pistoletu (XVIII w.) – podaje przykłady Anna Sujecka z Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku (wraz z Jolantą Rybkiewicz z Zamku Książąt Pomorski w Szczecinie są kuratorami wystawy).

 

Na wystawie najwięcej jest akcesoriów uznanych wytwórni warszawskich Frageta i Norblina oraz różnych wytwórni niemieckich. Zobaczyć można także pojedyncze przykłady wyrobów z wytwórni braci Henneberg, Plewkiewicz i Spółka, firm amerykańskich (np. J.E. Caldwell & Co., Rogers Bros), francuskich (Christofle). W szczecińskim Zamku pokazane zostaną również wyroby tak uznanych mistrzów, jak Karol Filip Malcz (Warszawa) czy pracujący m.in. dla dworu pruskiego Johann George Hossauer (Berlin).

 

Sztućce i akcesoria (około 400 sztuk) wybrane na wystawę w Szczecinie pochodzą z kolekcji Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku (zakup kolekcji sfinansowany został ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego). Uzupełnione zostały o obiekty ze zbiorów Muzeum Regionalnego w Szczecinku oraz z kolekcji osób prywatnych.

 

Wystawa zorganizowana została przez Zamek Książąt Pomorskich we współpracy z Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku.

 

Organizacja tego typu wystawy jest ważnym przedsięwzięciem, mającym na celu nie tylko przedstawienie historii jedzenia, ale także przywrócenie kultury stołu, która silnie przenika się z zasadami dobrych manier, obyczajów i codziennego savoir-vivre’u.

 

Wystawie towarzyszyć będą wykłady:

 

28.02.2019 (czwartek), godz. 17.00-18.30,

Galeria Wschodnia (wejście J), wstęp wolny, liczba miejsc ograniczona

 

Temat wykładu: Obiad z księżną

Prowadzący: Damian Goławski, kierownik restauracji Park Hotel w Szczecinie

 

Czy na pewno wiemy, jak należy nakryć stół na uroczyste przyjęcie? Jak ustawić naczynia, ułożyć sztućce, po której stronie nakrycia ułożyć serwetkę i jak ją stosować? O zasadach nakrywania stołu podczas podejmowania znamienitych gości wizytujących Szczecin w minionych latach opowie Damian Goławski, kierownik restauracji Park Hotel w Szczecinie, gdzie na wykwintnych bankietach i obiadach goszczono arystokratów i osobistości ze świata. Wykładowi towarzyszyć będzie pokaz stosownego nakrywania stołu. Partnerem wykładu jest Park Hotel w Szczecinie.

 

(fot. Archiwum Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku)

 

Bon appétit. Zabytkowe sztućce, ich historia, kształty i przeznaczenie

Galeria Przedmiotu (wejście J)

25 stycznia – 7 kwietnia 2019 (bilety 6 zł normalny, 4 zł ulgowy)

 

Monika Adamowska, rzecznik prasowy Zamku Książąt Pomorskich w Szczecinie

Zdjęcia (5)

Podziel się:
Oceń:

Komentarze (1)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

......
...... 31.01.2019, 20:53
sztućce mnie nie interesują ale konia z rzędem dla tego kto mi wskaże gdzie w zachodniopomorskim można zjeść czerninę .z marynowanymi sliwkami ,makaronem własnej roboty lub z szarymi kluskami .żona rodem ze wschodu nie zna tych potraw. .jestem starym kujawiakiem któryś ongiś trafił na te ziemie .zna ktoś takie miejsce

Pozostałe