Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
wtorek, 16 kwietnia 2024 13:15
Reklama
Reklama
Reklama

Regionalnie i pysznie na Jarmarku Jakubowym

Pierniki szczecińskie, racuchy, paprykarz, produkty z malin czy ekologiczne wędliny produkowane metodą tradycyjną według staropolskich receptur oraz miody. I w tym roku na Jarmarku Jakubowym nie zabraknie regionalnych i tradycyjnych produktów Pomorza Zachodniego zlokalizowanych w alei smaków. Wydarzenie odbędzie się w dniach 25-28 lipca br. w Szczecinie.
Regionalnie i pysznie na Jarmarku Jakubowym

Autor: wzp

Od czwartku do niedzieli w sąsiedztwie Katedry Świętego Jakuba, na placu Katedralnym i placu Orła Białego, zaprezentują się wystawcy z kraju i zagranicy z wyrobami rękodzielniczymi, produktami spożywczymi, przetwórstwem mięsnym, mlecznym i warzywnym. Jarmark nawiązuje do staropolskiej tradycji, aby w dniu Odpustu Kościoła Parafialnego, po uroczystościach religijnych, pielgrzymi posilili się i ucieszyli oko unikatowymi wyrobami. Patronem wydarzenia jest święty Jakub, który otacza opieką wzgórze katedralne.

 

W 8 drewnianych domkach, zlokalizowanych w alei „Zachodniopomorskie Smaki – produkty tradycyjne Pomorza Zachodniego”, zaprezentują się najlepsze tradycyjne, regionalne i lokalne produkty regionu. W tym roku obecne będą miody z Przelewic, Puszczy Barlineckiej, Kluczewa i okolic Cedyńskiego Parku Krajobrazowego. Obok racuchów, pierników szczecińskich i produktów z róży nie zabranie również paprykarza. To także okazja do poznania smaku wędlin produkowanych metodą tradycyjną według staropolskich receptur oraz wina z Winnicy Sydonia.

 

Misją Jarmarku Jakubowego jest pokazanie wszystkim uczestnikom jak bogaty jest nasz region w tradycję i kulturę oraz zaszczepienie w młodych ludziach zamiłowania do folkloru, rękodzieła i tradycji. Stałymi elementami wydarzenia są liczne występy zespołów ludowych, folklorystycznych.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama