Anna Glińska wybory do Sejmu - 13.09.2019 - 11.10.2019
Anna Glińska wybory do Sejmu - 13.09.2019 - 11.10.2019
Anna Glińska wybory do Sejmu - 13.09.2019 - 11.10.2019
Klinikamedyk 23.07.2019 - 27.01.2020
Klinikamedyk 23.07.2019 - 27.01.2020
Klinikamedyk 23.07.2019 - 27.01.2020
Neonet 16-22.09.2019
Neonet 16-22.09.2019
Neonet 16-22.09.2019
Grzegorz Napieralski  wybory do Sejmu - 09.09.2019 - 13.10.2019
Grzegorz Napieralski  wybory do Sejmu - 09.09.2019 - 13.10.2019
Grzegorz Napieralski  wybory do Sejmu - 09.09.2019 - 13.10.2019
Obrycki Norbert 16.09.-13.10.2019
Obrycki Norbert 16.09.-13.10.2019
Obrycki Norbert 16.09.-13.10.2019
Mediaexpert 17.09.-01.10.2019
Mediaexpert 17.09.-01.10.2019
Mediaexpert 17.09.-01.10.2019

Polecam słodkie placuszki z kaszy gryczanej

  • 18.08.2019, 14:57
  • igryfino.pl | Dołącz do nas na Facebooku
Polecam słodkie placuszki z kaszy gryczanej
Choć kasza gryczana kojarzy nam się głównie z wytrawnymi potrawami, można ją wykorzystać także do stworzenia słodkich dań. Gryczane placuszki doskonale komponują się z sezonowymi, leśnymi owocami oraz cukrem pudrem. Ich wykonanie jest niezwykle proste, a z pewnością zaskoczą swoim smakiem wszystkich domowników.

Zapraszam do zapoznania się i wykorzystania przepisu marki Halina – mam nadzieję, że okaże się ciekawą inspiracją kulinarną.

Przepis kulinarny

Słodkie placuszki z kaszy gryczanej z owocami

 

Składniki:

  • 100g kaszy gryczanej palonej Halina
  • 2 jajka
  • 80g cukru
  • 1 duże jabłko
  • 120ml mleka migdałowego lub zwykłego
  • 100g mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • drobne owoce (maliny, borówki, truskawki)
  • cukier puder

Wykonanie:

  1. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jabłko obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w mniejsze kawałki.
  2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  3. W mikserze lub blenderem miksujemy na jednolitą masę kaszę, żółtka, mleko, cynamon i jabłka. Przekładamy do miski, dodajemy ubite białka i mąkę. Delikatnie mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły.
  4. Partiami smażymy na oleju aż się ładnie zarumienią. Podajemy z owocami, oprószone cukrem pudrem.

Smacznego!

Łukasz Nocuń
igryfino.pl | Dołącz do nas na Facebooku
Podziel się:
Oceń:

Komentarze (3)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Janek
Janek 19.08.2019, 23:10
Kasza gryczana niepalona jest o wiele lepsza. Warto odkryć jej smak.
😊
😊 18.08.2019, 22:27
Utrzyj cukinię, trochę sera, mąki (aby się trzymało), jajko, dopraw jak lubisz i masz super placuszek. Do tego możesz zrobić sos czosnkowy: majonez, woda, pierz, troszkę cukru, roztrzep i już😊 Dobre i proste😉
Dra Kula
Dra Kula 19.08.2019, 00:39
Chyba zapomnialeś o czosnku!

Pozostałe