Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
piątek, 29 marca 2024 16:20
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pasztecik towarzyszy nam już pół wieku

Mięsny, z kapustą i grzybami, a może z serem? Każdy mieszkaniec Szczecina zna smak tego lokalnego przysmaku. W tym roku Pasztecik Szczeciński świętuje swoje 50. urodziny i z tej okazji marszałek województwa Olgierd Geblewicz oraz prezydent Szczecina Piotr Krzystek 17 października br. złożyli właścicielce Baru Gastronomicznego „Pasztecik” gratulacje i życzenia.
Pasztecik towarzyszy nam już pół wieku

- W imieniu wszystkich, także Zarządu Województwa Zachodniopomorskiego, składam serdeczne życzenia. Dobrze pamiętam lata 70. i 80. jak odwiedzałem to miejsce podobnie jak dziesiątki innych dzieci i naciągałem rodziców na pyszne paszteciki - mówił marszałek Olgierd Geblewicz, który podczas spotkania 17 października br. wręczył właścicielce Baru Gastronomicznego „Pasztecik”, Bogumile Polańskiej, pamiątkę z brązu z wizerunkiem Gryfa Zachodniopomorskiego.

- Rok 1969 to pierwszy człowiek na księżycu, pierwszy festiwal woodstock w Stanach Zjednoczonych i szczeciński pasztecik. Cieszymy się bardzo, że przysmak tak świetnie przyjął się w Szczecinie i jest jego marką. Robiony do dziś według tej samej receptury nadal świetnie smakuje - informował prezydent Szczecina Piotr Krzystek, który przekazał bukiet kwiatów oraz rysunek od Henryka Sawki.

 
Historia pasztecika szczecińskiego sięga końca lat 60-tych XX wieku. Ówczesna Szczecińska Spółdzielnia Społem otrzymała w 1969 roku z radzieckiego demobilu maszynę służącą do wyrabiania „pierożków”, nazwanych pasztecikami. Najbardziej popularnym nadzieniem był farsz mięsny, jednak w latach 80-tych produkowano także paszteciki z masą jajeczną i rybną oraz z twarożkiem na słodko lub słono. Dziś, oprócz mięsnych, w sprzedaży dostępne są także z kapustą i grzybami oraz pieczarkami i żółtym serem. Receptura tego przysmaku oparta jest tylko na naturalnych produktach i metodach dojrzewania ciasta drożdżowego. Jej tajemnica kryje się w proporcjach i odpowiednim sposobie mieszania składników. Prawdziwy serwowany jest prosto z maszyny służącej do jego wypieku. W 2010 r. został on wpisany na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych.
 
- Co roku w urodziny przypominamy sobie te lata 60. I 70. Mamy bardzo dużo konsumentów nie tylko ze Szczecina, z Polski, ale w okresach wakacyjnych nawet z całego świata. Recepturę utrzymujemy, kontynuujemy tę tradycję, co doceniają konsumenci – mówiła Bogumiła Polańska, właścicielka baru „Pasztecik”.
 
W tym roku pasztecik obchodzi 50. urodziny, które świętował będzie w poniedziałek 21 października br. Ale już w czwartek i piątek rozdawane będą gratisowe paszteciki oraz okolicznościowe magnesy i widokówki. W dniu obchodów jego święta w Barze Gastronomicznym „Pasztecik” przy ul. Wojska Polskiego 46 pasztecik dostępny będzie w promocyjnej cenie: 2,50 zł. Muzyka puszczana w tym czasie w lokalu przez DJ przeniesie nas w lata 60. i 70.
 
Organizatorem wydarzeń związanych z urodzinami Szczecińskiego Pasztecika jest Urząd Miasta Szczecin we współpracy z Urzędem Marszałkowskim Województwa Zachodniopomorskiego.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama