Inspiracja na Halloween: Straszny zielony makaron - przepis kulinarny

  • 22.10.2019, 15:54
  • Żródło: Dominika Szalek
Inspiracja na Halloween: Straszny zielony makaron - przepis kulinarny Orchidea Creative Group
Polacy uwielbiają świętować, a Halloween to kolejna okazja by oddać się zabawie. W przygotowaniu odpowiedniej oprawy niezastąpione będzie straszne menu, które odda ducha obchodzonego święta. Poza niezliczonymi przekąskami na zimno, z powodzeniem zaskoczysz biesiadników także daniem głównym. Budzący grozę Straszny zielony makaron to sycąca propozycja, która zasmakuje każdemu.

traszny zielony makaron

 

Składniki:

Makaron:

80 g Szpinaku młodego marki Eisberg

200 g mąki

1 jajko

1 żółtko

szczypta soli

 

Sos:

200 g serka ricotta

pół szklanki startego żółtego sera

½ małej cebuli

1 ząbek czosnku

puszka krojonych pomidorów (400 g)

½ łyżeczki cukru

sól

mielony pieprz

łyżeczka suszonego oregano

3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia

 

Oczy:

125 g mozzarelli (można wykorzystać mozzarellę mini – w kulkach)

50 g czarnych drylowanych oliwek

 

Przygotowanie:

Makaron:

Zblanszowany szpinak zmiksować na gładką masę i odsączyć cały sok. Z mąki i jajek zagnieść ciasto na makaron. Stopniowo dodawać szpinak, aż do uzyskania pożądanej barwy. Ciasto cienko rozwałkować i suszyć po 10 min z każdej strony. Dobrze wysuszone ciasto posypać mąką, następnie zwinąć w luźny rulon i pokroić na wstążki (ok. 1 cm grubości). Makaron gotować
ok. 3-5 min, w zależności od grubości ciasta.

 

Sos:

W garnku na oliwie podsmażyć posiekaną cebulkę i czosnek. Dodać pomidory wraz z przyprawami, wymieszać i zagotować.

Następnie dodać serek ricotta i starty żółty ser, dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu
15 min, aż sos zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając. Zmiksować
blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.

 

Oczy:

Z 0,5 cm plastrów mozzarelli wykroić kółka. Można posłużyć się dużymi zatyczkami do mazaków albo wąskimi kieliszkami. Słomką do napojów zrobić otwory w serowych krążkach oraz w oliwkach. „Źrenice” z kawałków oliwek umieścić we wcześniej utworzonych serowych otworach.

Źródło: Dominika Szalek

Podziel się:

Oceń:

Komentarze (5)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

;)
;) 22.10.2019, 21:22
Ooo i posypały się komenty nadgorliwych obłudników;) Brawo Konpielka;)
konopielka
konopielka 22.10.2019, 19:58
O Kyrie Eleison jajcy, o Chryste Eleison mienso, o Matko Bosko cybula.
precz
precz 22.10.2019, 18:48
to pogaństwo!!!!!!!!!!!!!!!
szpinak jest ok.
szpinak jest ok. 22.10.2019, 18:19
Taką potrawę powinno się z polecenia wójta Nikoteńskiego serwować uczniom w każdej szkolnej stołówce!
Precz z pogańską choinką!
Precz z pogańską choinką! 22.10.2019, 17:34
Straszny zielony makaron to satynistyczna potrawa obrażająca Boga!


Myślmy głową a nie dynią!

Pozostałe