Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
piątek, 29 marca 2024 02:11
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Zachodniopomorska Sieć Dziedzictwa Kulinarnego powiększa się o specjały z naszego powiatu

Owocowo, słodko, luksusowo i z odrobiną historii. W takie klimaty wprowadzi nas sześciu nowo przyjętych członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego. Gratulacje i certyfikaty wręczy im wicemarszałek Olgierd Kustosz 29 listopada br. w Kołobrzegu.
Zachodniopomorska Sieć Dziedzictwa Kulinarnego powiększa się o specjały z naszego powiatu
Ekologiczne gospodarstwo państwa Szczupaków z Marwic podczas jednej z imprez w Cedyni.

Gospodarstwo pasieczne „Maja” z Czarnych Wielkich, Pasikonik ze Szczecina, Sady Rajewscy z Przecławia, Grand Baltic z Dźwirzyna, Pałac w Rymaniu oraz gospodarstwo rolne z gminy Widuchowej. To nowi członkowie sieci, którzy zaprezentują się w Kołobrzegu.

 

SDK Pomorza Zachodniego powstaje w ramach inicjatywy Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Jej członkami mogą zostać gospodarstwa rolne, zakłady przetwórstwa żywności, punkty gastronomiczne, obiekty świadczące usługi hotelarskie, sklepy i restauracje. Obecnie liczy 64 członków.

 

Dodatkowo podczas spotkania list gratulacyjny otrzymają Aneta i Stanisław Dobropolscy, których zakwas buraczany z Dębna 10 września br. trafił na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych oraz Dagmara i Sebastian Pilczukowie, których wino gronowe Sydonia otrzymało nagrodę Perła 2019 w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów.

 

Człon kami sieci zostanie gospodarstwo Norberta Dobosiewicza z Marwic.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama