Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
sobota, 20 kwietnia 2024 10:21
Reklama
Reklama
Reklama

Tymi łyżkami nie dotykaj żywności! Może to być niebezpieczne dla Twojego zdrowia!

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono, że z łyżki wykonanej z poliamidu w kolorze czarnym i pokazanej na zdjęciach migrują do żywności pierwszorzędowe aminy aromatyczne na poziomie, który może stwarzać zagrożenie dla zdrowia konsumentów. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.
  • Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny
Tymi łyżkami nie dotykaj żywności! Może to być niebezpieczne dla Twojego zdrowia!

Autor: Fot. Główny Inspektorat Sanitarny

Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt – Łyżka z poliamidu w kolorze czarnym z metalowym uchwytem, C&E, nazwa na etykiecie w języku polskim: „Naczynie kuchenne ITEM NO: 915-0B8496”
 
Podmiot wprowadzający do obrotu w Polsce: Rozpoczęcie Handlowe Q&D sp. z o.o., ul. Polna 5, 05-552 Wólka Kosowska

 

Zalecenia dla konsumentów opublikowane 18 grudnia 2019 r.:

Mając na uwadze, że przedmiotowe łyżki stanowią zagrożenie dla zdrowia konsumentów, nie należy ich używać do kontaktu z żywnością.

 

Pierwszorzędowe aminy aromatyczne („PAA”) to rodzina związków chemicznych; część z nich jest rakotwórcza, a co do innych istnieje podejrzenie, że są substancjami rakotwórczymi. W materiałach do kontaktu z żywnością PAA mogą powstawać z substancji dozwolonych, jak też w wyniku obecności zanieczyszczeń lub produktów rozpadu oraz w wyniku stosowania barwników azowych do barwienia materiałów - czytamy w Zaleceniu Komisji UE 2019/794 z dnia 15 maja 2019 r. w sprawie skoordynowanego planu kontroli w celu ustalenia rozpowszechnienia niektórych substancji migrujących z materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama