Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. Kto zdobędzie „Perłę”?

  • 29.02.2020, 11:07
  • Biuro Prasowe Urzędu Marszałkowskiego w Szczecinie
Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów.  Kto zdobędzie „Perłę”? wzp (arch.)
Który regionalny produkt żywnościowy oraz potrawa Pomorza Zachodniego okażą się w tym roku najlepsze? Wystartował wojewódzki etap konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Zgłoszenia przyjmowane są do 17 kwietnia br.

- To wydarzenie przyczynia się do współpracy ludzi z różnych zakątków naszego regionu, którzy skupiają się wokół wspólnej pasji, jaką są produkty żywnościowe i przygotowanie potraw opartych na tradycyjnych recepturach - mówi Wicemarszałek Województwa Zachodniopomorskiego Olgierd Kustosz.

 

Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów” organizowany jest już po raz XX przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP. Jego cel to gromadzenie wiedzy o oryginalnych i charakterystycznych produktach żywnościowych regionów. Na szczeblu wojewódzkim za przebieg kulinarnych zmagań odpowiada Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego oraz Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach.

 

Regionalny finał konkursu odbędzie się 9 maja 2019 r. w Szczecinie. Podzielony jest on na dwie kategorie: najlepszy regionalny produkt żywnościowy i najlepsza potrawa regionalna.

 

W konkursie na najlepszą potrawę regionalną mogą wziąć udział dwuosobowe ekipy reprezentujące firmy gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne lub koła gospodyń wiejskich. Menu konkursowe składać będzie się z dwóch dań: zupy lub przystawki oraz dania głównego. Każde danie konkursowe musi być przygotowane z wykorzystaniem produktów związanych z danym regionem, powszechnie znanych i rozpoznawalnych w regionie.

 

W drugiej kategorii konkursu udział może wziąć każdy, kto przedstawi żywnościowy produkt regionalny: surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub sporządzania potraw. Muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami związanymi z regionem, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz powinny być od dawna znane w okolicy. Produkty będą oceniane w następujących kategoriach: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, produkty regionalne pochodzenia roślinnego, napoje regionalne i inne produkty regionalne.

 

Do zdobycia w konkursie są nagrody rzeczowe oraz nominacja do nagrody honorowej „Perła 2020”. Krajowy Finał Konkursu, podczas wręczone zostaną statuetki „Perły”, odbędzie się podczas Międzynarodowych Targów Smaki Regionów w Poznaniu.

 

Aby wziąć udział w konkursie, należy do 17 kwietnia br. wypełnić zgłoszenie i przesłać je do Zachodniopomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach (w przypadku konkursu na najlepszy regionalny produkt żywnościowy) oraz do Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego (w przypadku konkursu na najlepszą potrawę regionalną).

 

Więcej szczegółów konkursu oraz formularz zgłoszeniowy dostępne na stronie Wydziału Rolnictwa i Rybactwa Urzędu Marszałkowskiego WZ: http://www.wrir.wzp.pl

Biuro Prasowe Urzędu Marszałkowskiego w Szczecinie

Podziel się:

Oceń:

Komentarze (3)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

perła
perła 29.02.2020, 13:38
Jestem nie do zdobycia!
hurrra!
hurrra! 29.02.2020, 13:19
A Geslerowa będzie?
jjjjjjjj
jjjjjjjj 29.02.2020, 11:51
Mniam!

Pozostałe