Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
czwartek, 28 marca 2024 11:02
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Sanepid wpada do lokalu gastronomicznego. Za co wystawił mandaty?

Epidemia koronawirusa spowodowała, że lokale gastronomiczne mogą być otwarte pod pewnymi warunkami. Stacji sanitarno-epidemiologicznej informujące, że trwa wzmożona kontrola. W lokalach mogą się spodziewać „stałych zagadnień inspekcji sanitarnej, jak i w zakresie przestrzegania ograniczeń wynikających ze stanu epidemii”.
Sanepid wpada do lokalu gastronomicznego. Za co wystawił mandaty?

Autor: S.R.

Po tym, jak po blisko dwumiesięcznej przerwie lokalne gastronomiczne bary, restauracje, kawiarnie, punkty małej gastronomii - wznowiły swoją działalność teraz mają dodatkową zadania, które będą sprawdzone. Oto co zapowiada i przesyła do igryfino Małgorzata Kapłan, rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie:

Okres wakacyjny jest czasem wzmożonej pracy Inspekcji Sanitarnej. Kontrole sanitarne w punktach handlowych, gastronomicznych w sezonie letnim co do zasady są wzmożone. Kontrole w tym roku są i będą prowadzone zarówno w zakresie stałych zagadnień Inspekcji Sanitarnej, jak i w zakresie przestrzegania ograniczeń wynikających ze stanu epidemii.

W ciągu jednego dnia w województwie zachodniopomorskim prowadzono akcję kontroli lokali gastronomicznych. Ogółem przeprowadzono 87 kontroli. W 46 lokalach nie stwierdzono nieprawidłowości. W pozostałych 41 stwierdzono nieprawidłowości i nałożono 30 mandatów na kwotę 9 400 złotych.

Mandaty wystawiane były m.in. za:

• Brak ręczników papierowych i środka do dezynfekcji rąk przy umywalce w pomieszczeniu w którym przygotowuje się posiłki

• Opakowania jednorazowe do sosów przechowywane na brudnym grzejniku w kuchni

• Przechowywanie opakowań jednorazowych do kontaktu z żywnością w przypadkowych miejscach

• Zapas surówek przechowywanych w pojemnikach po ogórkach

• Brudno utrzymane półki, regały, blaty; zły stan techniczny mebli, brudne, tłuste, zły stan techniczny obiektu

• Artykuły spożywcze (kapusta kiszona) przechowywana miejscu nasłonecznionym

• Nieokazanie bądź brak dokumentacji HACCP

• Brak orzeczeń do celów sanitarno-epidemiologicznych

• Przeterminowane produkty

• Brudny sprzęt produkcyjny

• Brak środków do mycia i dezynfekcji rąk przy umywalne w pomieszczeniu produkcyjnym

 

W pasie nadmorskim podczas jednodniowej akcji kontroli lokali gastronomicznych przeprowadzono 31 kontroli. Nieprawidłowości stwierdzono w 18 lokalach, w 13 nieprawidłowości nie stwierdzono. 2 obiekty działały bez zatwierdzenia działalności Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego. Za stwierdzone nieprawidłowości wystawiono mandaty – 17 na kwotę 5 000 złotych, m.in. za:

• Brak badań do celów sanitarno – epidemiologicznych

• Brak warunków do mycia świeżych owoców

• Brak do wglądu aktualnego badania wody do spożycia

• W toalecie dla klientów brak bieżącej ciepłej wody

• Na blatach roboczych przetrzymywanie gotowych produktów i narzędzi roboczych

• Wprowadzanie do obrotu środki spożywcze po upływanie daty minimalnej trwałości/daty ważności

• W lodówkach brak segregacji produktów, razem trzymane surowe mięso i surówki gotowe do spożycia

• Mrożenie we własnym zakresie, bez oznakowania surowe mięso i to po obróbce termicznej, mrożenie gotowych gofrów

• Lody nieoznakowane w tym 3 kuwety rozmrożonych lodów (zostały wycofane z użytku)

• Duże ilości zamrożonego kruchego ciasta

• Brak środka dezynfekującego do powierzchni mających kontakt z żywnością

• Mrożenie artykułów pochodzenia zwierzęcego po upływie terminu przydatności do spożycia

 

W lokalach, w których stwierdzano nieprawidłowości wydawano decyzje o wycofaniu produktów z obrotu, zaplanowano kontrole sprawdzające, wszczynano postępowania administracyjne, a także kierowano wnioski o nałożenie kary.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
musztardówka 03.07.2020 11:45
Po co? Przecież premier Morawiecki kilkukrotnie oznajmił o końcu epidemii w Polsce. Chyba, że jest to celowa" musztarda po obiedzie" bo prezydent Duda oznajmił uroczyście o obniżce cen musztardy!!

tak 03.07.2020 11:54
To bełkotał w kampanijnej gorączce. Ale kiedyś mu top przypomną jakie bzdury gadał.

prac 03.07.2020 11:43
Jest w Polsce mnóstwo paranoi. Jedną z nich jest zmuszanie pracowników na halach fabrycznych do noszenia masek. Zgodnie z rozporządzeniem z kwietnia 2020 noszenie maski jest obowiązkowe tylko w budynkach użyteczności publicznej i w kontakcie z klientem. Niestety PIS-owska Inspekcja Pracy udaje że nie wie o co chodzi. A chodzi o to, żeby PIS-owskie kacyki sprzedały do tych fabryk jak najwięcej masek. Nakupili te maski w milionach (po przecenie) w Chinach i teraz muszą je gdzieś upchnąć.

Demokracja 03.07.2020 11:17
Najważniejsze że wyborcy zadowoleni

Gość 03.07.2020 11:12
Nie ma obowiązku ujawniania informacji o swoim zdrowiu nawet policji - nie ma obowiązku legitymowania się zaświadczeniem lekarskim stwierdzającym problemy z oddychaniem. Ustawodawca czy tez premier (minister zdrowia) określił że obywatel OŚWIADCZA że nie nosi maseczki ponieważ ma problemy z oddychaniem - i tyle w temacie.

nie ma przepisu 03.07.2020 10:10
Sanepid nie może wystawiać bezpośrednio mandatów klientom w lokalu!

tres 03.07.2020 11:38
Czepiaja sie ludzi Jak pijany plotu a Tam gdzie trzeba to ich nie ma albo udaja ze nie widza...przyklady mozna mnozyc- mam na mysli policje.

Nocnik 02.07.2020 19:45
A ci z czerwonej budki nie mają wody w ogóle. Jak oni tam robią tą gastronomię ?

Majonez ? 03.07.2020 09:22
Mnie też to zastanawia jak oni robią kupę i siku i gdzie.

Gdzie Sanepid ???? Kasta ??? 02.07.2020 19:04
W Intermarche dzisiaj , paniusia bez rękawiczek grzebie w BUŁKACH , o masce nie wsPOmnę !!! Personel ??? POco tam jest ??? Tak co widziałem to na 30 osób 10 bez masek !!!! Zwróciłem uwagę i odpyskowała !! No i POżałowała trafiła na MNIE !!!

ciekawy 02.07.2020 19:11
I co jej nagadałeś?

Mieszkanka Chojny 02.07.2020 20:49
Może ludzie mają już dość tych dziwnych obostrzeń ? Wirus nie wszędzie atakuje... na przykład na wieczorach wyborczych nikt nie miał maski a w każdym sztabie było co najmniej kilkadziesiąt osób i to w bardzo malej odległości od siebie. A już na koncercie Wakacyjna trasa dwójki musieli siedzieć w samochodach i do tego w maskach. Nie zastanawia Cię to?

A. 03.07.2020 09:14
Tam w ogóle te paniusie... Szkoda gadać.

??!! 02.07.2020 15:47
Jeszcze ten SANEPID wyrabia przy takiej pandemii?

puk puk kto tam DEMOKRACJA HA AH AH 02.07.2020 15:03
ABY DO WYBORÓW HA HA AH PO WYBORACH NAWRUT PANDEMMI AH AHA AH I TEATRZYK NA CAŁEGO TRESURA GOI W POLINIE TRWA HA AH AH a jak się zbuntują to już ustawa 1066 o bratniej pomocy czeka w zanadrzu ah ah ah armia USA aż się pali ż4eby zaprowadzić demokrację w polinie ha ah ah https://mistrzowie.org/uimages/services/mistrzowie/i18n/pl_PL/201409/1411389339_by_Karix.jpg?1411463156 ha ha ah

Przechodzień 02.07.2020 14:52
Powinni skontrolować czerwoną budę na 1-go Maja. Bez zlewozmywaka, bez ubikacji, bez wody. Jak tak można działać. O jakiej higienie tu mowa ? Próbuję sobie to wyobrazić i brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr, uaaaaaaaaaaa... .

Koperta ? 02.07.2020 15:08
Mocz może pełnić wiele funkcji. Nawet dezynfekcyjną. Funkcję gaszenia pragnienia - vide górnik Piątek, zmiękczania odcisków, zmiękczania skóry pięt, nawozu naturalnego szczególnie przy ekouprawach, źródła uryny itd. Czerwonej budzie nawet wszystkie wymienione razem wzięte.

Sikacz 02.07.2020 19:48
Ci z osp swoimi sikawkami gaszą pożary. A jak wcześniej wypili to je rozpalają.

sygnaliści 02.07.2020 14:35
Nie napisała, że donosów w tej sprawie jest coraz więcej.

Reklama
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama