Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
sobota, 20 kwietnia 2024 03:37
Reklama
Reklama
Reklama

Dzisiaj burak ma swoje święto

We wtorek 24 listopada przypada nietypowe święto – tego dnia obchodzimy Dzień Buraka. To niepozorne warzywo, przez lata obecne w tradycyjnej kuchni, dziś odkrywamy na nowo jako źródło kulinarnych inspiracji i dobroczynnych składników.
Dzisiaj burak ma swoje święto

Autor: dost.

Czym dokładnie zasłużył sobie burak na własne święto?

Południowy, ale nasz

Burak przez lata zadomowił się w polskiej kuchni i trudno uwierzyć, że do Europy Środkowej przywędrował aż z Grecji. Znany był w starożytności, ale na międzynarodowych stołach na dobre zagościł w XV wieku W Polsce wśród warzyw gruntowych burak zajmuje 3. miejsce pod względem plonów: zbieramy go ok. 300 tys. ton rocznie, z czego ponad 20 tys. ton sprzedajemy za granicę. Niestety w ostatnim czasie burak traci na popularności. W ubiegłym roku jego spożycie spadło aż o 11 proc.[ Wszystkie dane liczbowe podane za publikacją Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej: Rynek Owoców i Warzyw. Stan i perspektywy, pod red. Bożeny Noseckiej, Warszawa, lipiec 2020 r.] Czas odwrócić tę tendencję i sięgać po buraki częściej: podziękują nam za to i polscy rolnicy, i nasze własne zdrowie.

Prozdrowotna moc buraka

Nie bez przyczyny osobom ciężko chorym, np. na nowotwór, zaleca się picie soku z buraka. Buraki polepszają wydolność organizmu, a zawarta w nich betanina (naturalny barwnik) ma działanie przeciwutleniające, wspomaga walkę z niektórymi nowotworami oraz przywraca siły po chemioterapii. Sok z buraka można pić również profilaktycznie, a nawet jest to wskazane, podobnie jak picie innych soków i regularne jedzenie owoców i warzyw. Pamiętajmy, że każdego dnia powinniśmy spożywać przynajmniej 400 g owoców i warzyw, a szklanka soku (200 ml) stanowi pełnowartościową ich porcję. Jeśli będzie to sok z buraka, oprócz witamin i aminokwasów zapewnimy sobie solidną dawkę potasu, który wspiera układ nerwowy oraz krwionośny.

Burak dla sercowców, ciężarnych i seniorów

Buraki powinny być na stałe obecne w diecie osób z nadciśnieniem i cierpiących na choroby układu krążenia. Zawarta w nich betanina obniża poziom homocysteiny, zwiększającej ryzyko miażdżycy, a jednocześnie przeciwdziała zwapnieniom naczyń krwionośnych i pomaga unormować poziom cholesterolu. Jedzenie buraków wpływa pozytywnie na produkcję krwi, a dzięki dużej ilości folianów także na wzrost tkanek matczynych w czasie ciąży. Foliany odgrywają również ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu immunologicznego. Niedostateczne spożycie folianów może znacząco wpływać na odpowiedź odpornościową organizmu, hamując aktywność komórek odpornościowych.[Mikkelsen K., Apostolopoulos V. (2019) Vitamin B12, Folic Acid, and the Immune System. W: Mahmoudi M., Rezaei N. (eds) Nutrition and Immunity. Springer, Cham] W dodatku kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, ponieważ wpływa na powstawanie neuroprzekaźników takich jak dopamina, adrenalina i noradrenalina, co decyduje nie tylko o naszym zdrowiu fizycznym, ale również samopoczuciu. Warto wspomnieć też o obecnych w burakach naturalnych azotanach, które korzystnie oddziałują na przepływ krwi w mózgu, przez co opóźniają demencję.

Burak nie tylko na barszcz

Za burakiem w diecie przemawia także niska kaloryczność (tylko 42 kcal w 100 g) oraz niezliczone właściwości kulinarne. Myli się ten, kto uważa, że buraki nadają się wyłącznie na barszcz, chłodnik lub jako dodatek do kotleta. Burak radzi sobie świetnie także w nowoczesnej kuchni, sprawdzając się w mniejszych i większych eksperymentach. Nikogo nie dziwi jego obecność w sałatkach, smoothie czy hummusie. Sok z buraka też nie musi być zawsze taki sam – może być sok kiszony lub nie, jednoskładnikowy z buraka lub z dodatkiem soku z jabłek lub innych owoców czy warzyw. Każdy jest pyszny i zdrowy, a piękna soczysta buraczana barwa zachęca do delektowania się sokiem.
Buraki znakomicie rosną w polskim klimacie, równie dobrze się przechowują, więc nie zapominajmy o ich korzystnych właściwościach – zadbajmy, by począwszy od tegorocznego Dnia Buraka, był coraz częściej obecny w naszej diecie.
Marta Radomska
Więcej informacji na www.apetytnapolskie.com

Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
gumolit 26.11.2020 18:42
Nie wiedziałem że knagulec ma swoje święto.

AJWAJ ALELUJA I DO PRZODU 24.11.2020 18:12
GDZIE GOREJACY KONAR I RESZTA TYCH TRUTNI Z PGRU POWIAT GRYFINO HA AH AHA CO JASK PANDEMIA BOICIE SIE WYJŚC DO LUDZI HA AH AH ***Y ALE KASA LECI HA AH AH ONLINE HA AH AH JA WAM KUR WY ZAPŁACĘ PODATEK ONLINE NA SATURNA HA AH AH WPROST DO TWARDOWSKIEGO TRUTNIE BEZ HONORU HA HA AH PS CO DOSTALISCIE PASZPORT POL SATANIZMU HA AH AHA LINK DO EWAKUACJI RZADU RP HA AH AH ADMIN GO MA HA AH AH

życzenia 24.11.2020 16:36
Z okazji święta buraczane życzenia dla buraków z urzędu :) ps. Na szczęście nie wszyscy tam świętują. Tercet ma dziś fetę!

kod 24.11.2020 16:05
margot z kasiunią z Gryfina ma dziś święto...

KGW 24.11.2020 13:50
Słyszysz Seweryn? Masz święto.

buzdygan 24.11.2020 11:27
SOK Z BURAKA znowu nadaje?

NIE KAZDY TRAWI BURAKI HA HA AH 24.11.2020 17:30
PONOŚ GO ZAMKNELI NIE SAMKOWAŁ DLA JARKA ZAWSZE DZIEWICY HA AH AH AH

sauron 24.11.2020 09:16
bogata mamy kuchnie w porownaniu do Niemieckiej ubogiej bo nie maja nic do zaproponowania

fuj... 24.11.2020 10:32
aleś ty prymitywny typie pod kościołem grzebiący sobie między nogami....

G 24.11.2020 09:12
Wszystkiego najlepszego Akor!

Andrzej 24.11.2020 09:44
Dziękuję! Postaram się odwdzięczyć na Dzień Samorządowca...

:) 24.11.2020 10:32
Brawo Andrzej!

NASZ PGR GRYFINO 24.11.2020 09:10
my buraki z gminy i powiatu kiedyś byliśmy czerwoni ale teraz jesteśmy tylko pastewni i prze co nas nikt teraz nie trawi BO TO CYMES teraz jest z pastewnego buraka ani samczny ani piekny

Cwikla 24.11.2020 08:40
Braków w powiecie ci u nas dostatek

cóż 24.11.2020 08:44
Masz "braki".

no proszę 24.11.2020 08:37
Burmistrz będzie mógł dzisiaj spokojnie świętować.

wątpię 24.11.2020 08:44
A kiedy pojawi się w pracy?

:) 24.11.2020 10:33
świętować?

Gumowiec 24.11.2020 08:33
Dziś knagulec ma swoje swieto

seniorka 24.11.2020 08:24
Ja to wiem od dawna, że to najzdrowsze warzywo.

Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: za tydzień zmianaTreść komentarza: Dobre wiadomości dla stęsknionych za ciepłem. Możliwe, że już wkrótce temperatura zacznie się podnosić. Jeśli sprawdzą się najnowsze prognozy długoterminowe, to może się okazać że pogoda podczas majówki nie będzie najgorsza. Możliwe, że około 26 kwietnia w ciągu dnia zacznie robić się cieplej, a średnia dobowa temperatura powietrza może wzrosnąć do 10 stopni Celsjusza.Data dodania komentarza: 20.04.2024, 00:40Źródło komentarza: W lesie są już grzyby. Grzybiarze pokazują borowikiAutor komentarza: przyjemnośćTreść komentarza: Skończyło się komentowanie polityczne. I jak błoga cisza.Data dodania komentarza: 20.04.2024, 00:17Źródło komentarza: Druga tura w 3 gminach. Trwa cisza wyborczaAutor komentarza: Żal mi GryfinaTreść komentarza: Temu Panu już podziękujemy 21 kwietnia dostanie wilczy bilet.Data dodania komentarza: 19.04.2024, 23:59Źródło komentarza: Ostatnie wystąpienie Sawaryna. Prawie wszystko wiadomo [FILM]Autor komentarza: JołTreść komentarza: No jak przeciez czekali z ogloszeniem przetargow do ostatniej chwili przed wyborami xD a umowa na bieznie w sp3? Podpisana 2 czy 3 dni przed rozpoczeciem robot hahaha kto tak robi? Tylko ktos kto nic nie zrobil przez 9 lat i teraz szybko na sile ma co powiedziec xD jako pisior juz nie dostanie kasy z rzadu na inwestycje, wiec zaraz po remoncie biezni i 400m drogi nastanie susza i za 5 lat bedzie sie chwalil tym co dzis ahahaData dodania komentarza: 19.04.2024, 23:59Źródło komentarza: Zamkną parking aż na pół miesiąca! To kpina z mieszkańców!
ReklamaMrówka
Reklama