Dwie trzecie Europejczyków doświadczyło pogorszenia nastroju w czasie lockdownu. Niemal połowie pomogło codzienne delektowanie się filiżanką kawy.
W badaniu przeprowadzonym na zlecenie Institute for Scientific Information on Coffee (ISIC) określono, w jaki sposób pandemia COVID-19 i wynikające z niej obostrzenia, wpłynęły na nasze zdrowie fizyczne i psychiczne. Niemal dwie trzecie dorosłych (61 proc.) z niepokojem zaobserwowało u siebie spadek nastroju. Dwukrotnie mniej osób (24 proc.) martwiło się, że na ich samopoczuciu negatywnie odbije się brak aktywności fizycznej.[1]
Picie kawy jednym ze sposobów na poprawę nastroju w pandemii
Kawa wspomagała utrzymanie aktywności w czasie pandemii
Polska i Włochy z największymi spadkami nastroju w czasie pandemii
Nacje dotknięte spadkiem nastroju zwiększyły spożycie kawy w pandemii
Institute for Scientific Information on Coffee (ISIC) to organizacja typu not-for-profit założona w 1990 roku, której statutowa działalność jest związana z prowadzeniem badań i promocją wiedzy naukowej o zależnościach między „kawą i zdrowiem”. ISIC prowadzi wszystkie działania z poszanowaniem zasad etyki badań naukowych. Prowadzona przez ISIC komunikacja jest oparta na naukowych danych i wynikach badań publikowanych w recenzowanych czasopismach naukowych oraz innych wydawnictwach.
„Kawa i zdrowie" to program informacyjno-edukacyjny, zainicjowany w 2017 r. przez Fundację „Żywność, Aktywność Fizyczna i Zdrowie”. Jego celem jest promocja walorów zdrowotnych kawy oraz zmiana sposobu jej postrzegania poprzez obalanie mitów i przedstawianie faktów opartych na badaniach naukowych. Obiektywne i aktualne informacje na temat właściwości kawy oraz jej miejsca w codziennej diecie przekazywane są za pomocą strony internetowej www.kawaizdrowie.pl. Motywem przewodnim kampanii jest hasło „Od 3 do 5 filiżanek kawy dziennie. Codziennie. Dla zdrowia”, wynikające z opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), która mówi, że bezpieczne dla zdrowia, dzienne spożycie kofeiny to ok. 400 mg, czyli mniej więcej od 3 do 5 filiżanek kawy. Działania Fundacji wspiera naukowa Rada Ekspertów. Program objęty jest patronatem Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny.
Szczegółowe informacje na temat wyników badania są dostępne na stronie: https://www.coffeeandhealth.org/2021/05/legacy-of-lockdown-on-mental-wellbeing-and-the-role-of-coffee-to-support-mood/
Czytelnicy, którzy chcą dowiedzieć się więcej na tematy kawy i zdrowia, mogą odwiedzić stronę: www.kawaizdrowie.pl
[1]: Badanie dorosłych Europejczyków przeprowadzone przez firmę Censuswide (marzec 2021 r.).
[2]: Santabárbara, J. i in. (2021), Zachorowalność na zaburzenia lękowe podczas epidemii COVID-19: Zaktualizowana meta-analiza badań na próbach wybranych społeczności. Progress in Neuro-Psychopharmacology and Biological Psychiatry, 109.
[3]: Bueno-Notivol, J. i in. (2021), Zachorowalność na depresję podczas epidemii COVID-19: Meta-analiza badań na próbach wybranych społeczności. International Journal of Clinical and Health Psychology, 21(1).
[4]: Haskell-Ramsey, C.F.i in. (2018), The Acute Effects of Caffeinated Black Coffee on Cognition and Mood in Healthy Young and Older Adults. Nutrients, 10(10):1386.
[5]: Badanie panelowe Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności poświęcone produktom dietetycznym, żywieniu i alergiom (NDA) (2011) Opinia naukowa w sprawie uzasadnienia oświadczeń zdrowotnych związanych z kofeiną i zwiększonym utlenianiem tłuszczów prowadzącym do zmniejszenia masy tkanki tłuszczowej w organizmie (ID 735, 1484), zwiększonym wydatkiem energetycznym prowadzącym do zmniejszenia masy ciała (ID 1487), zwiększoną czujnością (ID 736, 1101, 1187, 1485, 1491, 2063, 2103) i poprawą koncentracji (ID 736, 1485, 1491, 2375) zgodnie z postanowieniami Art. 13 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1924/20061. Dziennik Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), 9(4):2054.
[6]: N Clarke i in. (2020). Regularne spożycie kofeiny nie wpływa na ergogeniczność spożycia kawy podczas jazdy rowerem na czas na trasie 5 km. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism. Publikacja internetowa.
[7]: N Clarke i in. (2019). Spożycie kawy w podobnym stopniu poprawia wyniki jazdy rowerem na trasie 5 km u mężczyzn i kobiet. Nutrients. Publikacja internetowa.
Napisz komentarz
Komentarze