Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
piątek, 29 marca 2024 14:49
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Najlepsze ciasta z owocami sezonowymi

Zastanawiasz się co zaserwować rodzinie lub znajomym do popołudniowej kawy? Proponujemy pyszne domowe ciasto zrobione z obecnie królujących owoców. Zobacz trzy nasze propozycje na taki sezonowy deser.
Najlepsze ciasta z owocami sezonowymi

Autor: fot. iStock

Sernik na zimno z truskawkami

SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 170 g herbatników lub ciastek kruchych
  • 70 g masła, margaryny lub oleju kokosowego

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 800 g twarogu, półtłustego np. z wiaderka
  • 250 g białej czekolady
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu
  • 2 1/2 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

DODATKOWO:

  • ok. 500 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 700 ml gorącej wody

PRZYGOTOWANIE:

Tortownicę o średnicy 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią. Herbatniki lub ciastka kruche rozdrabniamy. Następnie dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy. Wykładamy na dno tortownicy i dociskamy. Na czas przygotowania masy wkładamy do lodówki. Żelatynę zalewamy wodą. Następnie podgrzewamy przez chwilę, mieszamy do momentu rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia. Białą czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną. Następnie cały czas mieszając dodajemy 100 ml śmietanki.

Twaróg miksujemy razem z cukrem waniliowym i wystudzoną masą z czekolady i śmietanki. Pozostałą część kremówki miksujemy na gęstą masę. W międzyczasie niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Na koniec dodajemy do masy serowej delikatnie mieszając. Na warstwę herbatników wykładamy 1/2 masy. Następnie dodajemy kawałki truskawek i wylewamy pozostałą masę. Wkładamy do lodówki. Galaretki zalewamy gorącą wodą i zostawiamy do lekkiego stężenia. Truskawki kroimy na kawałki i wykładamy na wierzch, następnie zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Jogurtowe ciasto z wiśniami

SKŁADNIKI:

  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 3-4 jajka
  • 3 szklanki maki
  • 2 szklanki cukru
  • pół szklanki oleju
  • 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki wiśni
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • odrobina cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:

Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie wiśnie (wydrylowane, bez pestek) wrzucamy do miski i wsypujemy 2 łyżki mąki. W oddzielnym naczyniu miksujemy jajka z cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodajemy jogurt naturalny i olej. Całość dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanego ciasta dodajemy obtoczone wcześniej w mące wiśnie. Delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wstawiamy do nagrzanego do 200 st. C. piekarnika i pieczemy 40 minut. Po upieczeniu gotowe ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 150 g mąki
  • 80 g masła
  • 100 g cukru

DODATKOWO:

  • 600 g rabarbaru
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE:

Masło i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Okrągłą formę z odpinaną obręczą o średnicy 24 - 25 cm smarujemy masłem.

Przygotowujemy kruszonkę: na małym ogniu na patelni roztapiamy masło, dodajemy cukier, a po chwili mąkę, mieszamy, zdejmujemy z patelni do wystudzenia.

Ciasto: Ubijamy masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodajemy kolejno po jednym jajku, w około 3 minutowych odstępach czasu. Zmniejszamy obroty miksera do średnich i dodajemy powoli przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników w jednolite ciasto. Przekładamy masę do formy, na wierzchu rozkładamy pokrojony na plasterki rabarbar. Posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 60 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Zamozny 19.06.2021 11:51
Najlepsze ciasto to tłuściutka goloneczka z chrzanem i zimny browarek

no 19.06.2021 13:11
Zwłaszcza dot ego złocisty trunek. Chłodzony oczywiscie

Pietrek z rancza 19.06.2021 10:48
Moja Zośka jak ugniata ciasto to jej w rękach rośnie.

no 19.06.2021 13:12
Ma kobieta zapał.

paskud 19.06.2021 10:38
A szczaw i mirabelki to kiedy?

Reklama
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama