W Gryfinie od dawna mieszkańcy oczekiwali takiej przestrzeni. Rośnie coraz bardziej świadomość ludzi na całym świecie. Nie chcemy marnować jedzenia, lecz nie wiemy gdzie możemy ją spożytkować, aby ktoś mógł jeszcze z niej korzystać. I najczęściej dobra żywność trafia do śmietnika.
Jadłodzielnia jest najlepszym wyjściem w takiej sytuacji. Zamiast wyrzucać, produkty przynosimy do jadłodzielni, skąd zabiorą je inni. To doskonały pomysł na to, by choć trochę ograniczyć marnowanie żywności, a robimy to na potęgę.
Według statystyk, każdy z nas marnuje rocznie aż 235 kg jedzenia! To stawia nas na piątym miejscu wśród krajów Unii Europejskiej.
Gryfińską jadłodzielnią będą opiekować się wolontariusze, m.in. sprawdzając czy produkty nie są przeterminowane. W fotogalerii publikujemy regulamin, z którym powinna zapoznać się każda osoba chcąca skorzystać z jadłodzielni aby zostawić lub wziąć żywność.
Najważniejsze podziękowania są dla Starostwa Powiatowego w Gryfinie - sponsora jadłodzielni.
Inicjatywa nie udałaby się bez fantastycznego stolarza Łukasza Kowiela i ekipy z Colwood.
Wielkie podziękowania dla Magdaleny Pieczyńskiej, radnej Rady Miejskiej w Gryfinie, która zainspirowała do pomysłu Stowarzyszenie Przyjaciół Gryfina "Szlachetni" i liderkę Małgorzatę Pokrzykowską.
Intermarché przy ul. Flisaczej 65 w Gryfinie umożliwiło postawienie szafy i ułatwia wszystkim zainteresowanym łatwy dostęp do jadłoDZIELNI.
Pomoc uzyskano także w Jadłodzielni Szczecin oraz dzięki Elżbiecie Abramowicz. Szyld, regulamin i ulotki wykonała firma z Chojny.
Napisz komentarz
Komentarze