Ukraińska kuchnia na polskich stołach

  • 13.03.2022, 07:30
  • News4Media
Ukraińska kuchnia na polskich stołach iStock
Co ugotować Ukraińcom, żeby poczuli się, jak w domu? – zastanawiają się osoby, które przyjęły pod swój dach uchodźców. Sprawa jest prosta, bo wiele tradycyjnych dań naszych wschodnich sąsiadów znajdziemy również w polskim menu.

Kuchnię ukraińską charakteryzuje prostota. Dominują w niej świeże składniki i wędzonki, pieczywo oraz warzywa i różnego rodzaju kasze. Są jednak dania, które zza wschodniej granicy przywędrowały do Polski i na stałe zagościły w naszych domach. Częstując nimi gości, z pewnością sprawimy im dużo radości. Przypominamy proste przepisy na zupę, danie główne oraz deser, które w obu krajach - Polsce i Ukrainie -są znane i lubiane.

Barszcz ukraiński

Składniki:

- fasola biała w puszce
- ząbek świeżego czosnku
- kilogram buraków
- pół kilograma wędzonych żeberek
- włoszczyzna
- 3-4 średniej wielkości ziemniaki
- szklanka soku pomidorowego
- śmietanka 18 proc. tłuszczu do zabielenia
- sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
- natka pietruszki

Przygotowanie:

1. Żeberka gotować przez ok. godzinę w dużym garnku z dodatkiem kilku liści laurowych i kulek ziela angielskiego. Buraczki umyć, obrać i zagotować do miękkości, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa z włoszczyzny obrać i również zetrzeć na większych oczkach tarki.

2. Do garnka z żeberkami dodać pozostałe składniki i gotować jeszcze przez ok. 20-30 minut, aż warzywa uzyskają miękkość. Doprawić do smaku i zabielić. Barszcz podawać z posiekaną natką pietruszki.

Deruny, czyli placki ziemniaczane po ukraińsku

Składniki:

- kilogram ziemniaków
- dwie małe cebule
- 30 gramów mąki pszennej
- jedno jajko
- sól i pieprz
- olej
- szczypiorek
- gęsta, kwaśna śmietana 18 proc.

Przygotowanie:

1. Ziemniaki oraz cebulę umyć, obrać i zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki. Odstawić (np. w drobnym sitku), aby odsączył się nadmiar soku.

2. Tak przygotowane warzywa mieszamy w misce z mąką, jajkiem i przyprawami (doprawiamy wedle uznania).

3. Na patelni wlewamy tyle oleju, aby zakryte było jej dno. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy po jednej stołowej łyżce ciasta i smażymy do osiągnięcia złotego odcienia. Następnie przekładamy placek na drugą stronę, powtarzając czynność.

4. Deruny podajemy z łyżeczką gęstej śmietany i posiekanym szczypiorkiem.

Kutia

Składniki:

- garść migdałów
- garść suszonych wiśni
- garść rodzynek sułtańskich
- 200 gramów miodu
- 200 gramów cukru pudru
- 400 gramów maku
- 2 szklanki ziaren pszenicy
- olejek migdałowy (kilka kropel)
- 100 mililitrów słodkiej śmietany

Przygotowanie:

1. Kutię należy zacząć przygotowywać już dzień wcześniej, zalewając pszenicę wrzątkiem i odstawiając ją na noc. Rano mieszankę zagotować, odlać wywar i zalać ją ponownie czystą wodą, po czym gotować do miękkości przez ok. 3 godziny. Wodę ponownie odlać, a pszenicę odstawić do ostygnięcia.

2. Mak opłukać pod bieżącą wodą, zalać wrzątkiem, odcedzić i zmielić w maszynce – najlepiej dwukrotnie.

3. Pszenicę, mak oraz pozostałe składniki wymieszać w osobnym naczyniu i odstawić do lodówki na 3-4 godziny. Podawać w małych miseczkach, udekorowane np. płatkami migdałów.

News4Media

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (7)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

włóczykij
włóczykij 13.03.2022, 18:17
To co w barach czy restauracjach jest barszczem ukraińskim to Ukraińców rozczarowuje. U nas to jest zupa, a u nich to lek na całe zło.
UPA
UPA 13.03.2022, 17:53

Komentarz zablokowany

Komentarz został zablokowany przez administratora.

bit
bit 13.03.2022, 18:07
Jak jesteś prymitywem, to masz prymitywne skojarzenia.
Boguś
Boguś 13.03.2022, 12:56
Czy oby napewno takie potrawy? Morawiecki wycenił dzienną dietę wraz czynszem na 40 zł. Zatem według tego zlodzieja powinni jeść placki ziemniaczane.
pytam
pytam 13.03.2022, 21:33
Boguś a tobie kto rozum ukradł?
obeżyświat
obeżyświat 13.03.2022, 09:34
Kuchnia ukraińska to przede wszystkim kuchnia prosta. A zupa to podstawa każdego obiadu. Po prostu musi być. I to nie cieniutka, ale właśnie taka jak ten ukraiński barszcz.
Stolnicznaja
Stolnicznaja 13.03.2022, 08:04
Pierogów ruskich nic nie przebije były są i będą kulinarnym rarytasem na polskich stołach

Pozostałe