Uwaga, salmonella w hamburgerze z Morlin! Sprawdź, czy nie masz go w lodówce

  • 04.04.2022, 09:30
  • News4Media
Uwaga, salmonella w hamburgerze z Morlin! Sprawdź, czy nie masz go w lodówce iStock / GIS
Inspektorzy zbadali produkt, który wielu Polaków ma w swoich lodówkach. I została potwierdzona obecność groźnej bakterii. Jej spożycie jest groźne dla naszego zdrowia.

Salmonella to bakteria, która może prowadzić do silnego zatrucia pokarmowego. W skrajnych przypadkach - nawet do sepsy, czyli rozległej dysfunkcji organów spowodowanej gwałtowną reakcją organizmu na zakażenie. Nierzadko objawy widoczne są dopiero kilku lub kilkunastu godzinach od spożycia. Są to m.in. bóle brzucha, wymioty, gorączka oraz krwista wydzielina w kale. W przypadku ich wystąpienia należy spożywać duże ilości płynów i przyjmować węgiel leczniczy i probiotyk. Jeśli kuracja nie przynosi efektu przez 2 do 3 dni, koniecznie trzeba zgłosić się do lekarza.

Salmonella Enteritidis w burgerach

Państwowa Inspekcja Sanitarna zbadała produkt marki Morliny, w którym wykryte zostały bakterie salmonelli. Urząd ostrzega, że dla własnego bezpieczeństwa, należy powstrzymać się od jego spożycia, jeśli oznaczenie na opakowaniu jest zgodne z poniższymi informacjami:

Nazwa produktu: „Hamburger drobiowy classic”, 250 g

Numer partii: 6350221255

Należy spożyć do: 06.04.2022

Producent: Animex Foods Sp. z o. o. ul. T. Chałubińskiego 8, 00-613 Warszawa, Oddział w Opolu, 45-410 Opole, ul. Drobiarska 4, WNI  16610501


Graf.: GIS

Jakie działania zostały podjęte?

Sprawę wyjaśnia Państwowa Inspekcja Weterynaryjna. W wyniku jej działań potwierdzono, że w magazynach nie ma już hamburgerów z kwestionowanej partii. Poza tym wszystkie podmioty, które uczestniczą w obrocie produktem, zostały powiadomione o jego wycofaniu. A firma Animex Foods podjęła działania, które mają wyeliminować ryzyko zagrożenia mikrobiologicznego.

W przypadku dodatkowych pytań można kontaktować się telefonicznie z Głównym Inspektoratem Sanitarnym pod nr. telefonu +48 22 34 53 300 czynnym w dni robocze w godzinach 08:15-16:15.

News4Media

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (8)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

ryba
ryba 04.04.2022, 17:47
ja kupiłem ostanie kiełbasę śląską z tej firmy- kompletnie nie polecam, nie ma nic wspólnego z tym popularnym produktem.
JAK  DŁUGO  CI TO ZAJEŁAO
JAK DŁUGO CI TO ZAJEŁAO 04.04.2022, 21:18
RYBA STAŁEŚ SIĘ MOIM IDOLEM HA HAAHA
Knagulec.
Knagulec. 04.04.2022, 15:32
Właśnie popuscilem w gacie co robic co robic?
Knagulec
Knagulec 04.04.2022, 17:33
Zarzuć do japula
o prymiywach
o prymiywach 04.04.2022, 17:31
Gazeta napisana to Knagulec może pobrykać u konkurencji.
Kudlata
Kudlata 04.04.2022, 13:04
Korzysci są większe od ryzyka wiec żyje sie po to aby sie najeść no nie? Obstrukcja jeszcze nikomu nie zaszkodziła co najwyżej gacie będą do prania
Knagulec
Knagulec 04.04.2022, 11:37
Knaga I gumowiec kije zeżrą
pasi
pasi 04.04.2022, 09:58
Salmonella? Mniam! Mniam! Mniam!

Pozostałe