Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
piątek, 29 marca 2024 00:04
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Uwaga, salmonella w hamburgerze z Morlin! Sprawdź, czy nie masz go w lodówce

Inspektorzy zbadali produkt, który wielu Polaków ma w swoich lodówkach. I została potwierdzona obecność groźnej bakterii. Jej spożycie jest groźne dla naszego zdrowia.
Uwaga, salmonella w hamburgerze z Morlin! Sprawdź, czy nie masz go w lodówce

Autor: iStock / GIS

Salmonella to bakteria, która może prowadzić do silnego zatrucia pokarmowego. W skrajnych przypadkach - nawet do sepsy, czyli rozległej dysfunkcji organów spowodowanej gwałtowną reakcją organizmu na zakażenie. Nierzadko objawy widoczne są dopiero kilku lub kilkunastu godzinach od spożycia. Są to m.in. bóle brzucha, wymioty, gorączka oraz krwista wydzielina w kale. W przypadku ich wystąpienia należy spożywać duże ilości płynów i przyjmować węgiel leczniczy i probiotyk. Jeśli kuracja nie przynosi efektu przez 2 do 3 dni, koniecznie trzeba zgłosić się do lekarza.

Salmonella Enteritidis w burgerach

Państwowa Inspekcja Sanitarna zbadała produkt marki Morliny, w którym wykryte zostały bakterie salmonelli. Urząd ostrzega, że dla własnego bezpieczeństwa, należy powstrzymać się od jego spożycia, jeśli oznaczenie na opakowaniu jest zgodne z poniższymi informacjami:

Nazwa produktu: „Hamburger drobiowy classic”, 250 g

Numer partii: 6350221255

Należy spożyć do: 06.04.2022

Producent: Animex Foods Sp. z o. o. ul. T. Chałubińskiego 8, 00-613 Warszawa, Oddział w Opolu, 45-410 Opole, ul. Drobiarska 4, WNI  16610501


Graf.: GIS

Jakie działania zostały podjęte?

Sprawę wyjaśnia Państwowa Inspekcja Weterynaryjna. W wyniku jej działań potwierdzono, że w magazynach nie ma już hamburgerów z kwestionowanej partii. Poza tym wszystkie podmioty, które uczestniczą w obrocie produktem, zostały powiadomione o jego wycofaniu. A firma Animex Foods podjęła działania, które mają wyeliminować ryzyko zagrożenia mikrobiologicznego.

W przypadku dodatkowych pytań można kontaktować się telefonicznie z Głównym Inspektoratem Sanitarnym pod nr. telefonu +48 22 34 53 300 czynnym w dni robocze w godzinach 08:15-16:15.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
ryba 04.04.2022 17:47
ja kupiłem ostanie kiełbasę śląską z tej firmy- kompletnie nie polecam, nie ma nic wspólnego z tym popularnym produktem.

JAK DŁUGO CI TO ZAJEŁAO 04.04.2022 21:18
RYBA STAŁEŚ SIĘ MOIM IDOLEM HA HAAHA

Knagulec. 04.04.2022 15:32
Właśnie popuscilem w gacie co robic co robic?

o prymiywach 04.04.2022 17:31
Gazeta napisana to Knagulec może pobrykać u konkurencji.

Knagulec 04.04.2022 17:33
Zarzuć do japula

Kudlata 04.04.2022 13:04
Korzysci są większe od ryzyka wiec żyje sie po to aby sie najeść no nie? Obstrukcja jeszcze nikomu nie zaszkodziła co najwyżej gacie będą do prania

Knagulec 04.04.2022 11:37
Knaga I gumowiec kije zeżrą

*** 04.04.2022 10:05
Komentarz zablokowany

pasi 04.04.2022 09:58
Salmonella? Mniam! Mniam! Mniam!

Reklama
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama