Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
czwartek, 28 marca 2024 09:34
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Grill na majówkę. Uczta mięsożerców

Nie ma udanego majowego weekendu bez grilla. Tak uważa wielu Polaków i nawet jeśli pogoda nie dopisuje, to przenoszą się do altan czy kuchni. Wiele osób stawia na mięso, ale na kiełbasie świat się nie kończy.
Grill na majówkę. Uczta mięsożerców

Autor: iStock

Elektrycznego grilla można śmiało użyć w kuchni, ale prawdziwe grillowanie musi odbywać się pod gołym niebem. Przygotowując się do majówki, wiele osób wyciąga grille z garaży, składa je, czyści ruszt i robi zapasy węgla drzewnego. Podczas takich zakupów Polacy zaopatrują się w jedzenie i nie ma co ukrywać, że grillowanie nieodłącznie wiąże się z mięsem.

Najprościej jest przygotować kiełbasę, ale to pójście na łatwiznę. Można przecież postawić na bardziej pracochłonne przepisy.

Żeberka

Składniki:

Cebula,

Pomidory,

Pieprz cayenne,

Goździki,

Ziele angielskie w ziarnach,

Sól i pieprz,

Miód,

Piwo,

Żeberka.

Wykonanie:

Pokrojoną w kostkę cebulę trzeba podsmażyć i dodać do niej pokrojone pomidory. Całość doprawia się pieprzem cayenne wcześniej roztartym w moździerzu. Tak samo robi się z goździkami oraz ziarnami ziela angielskiego. Trzeba dodać sól i pieprz do smaku i gotować tak długo, aż zredukuje się płyn z pomidorów. Tak powstaje marynata do mięsa.

Kiedy uzyskuje się odpowiednią gęstość, dodaje się miód i trochę piwa.

Marynatą zalewa się żebraka i odstawia na kilka godzin.

Samo grillowanie też trwa długo. To nawet kolejne trzy godziny, a mięso musi być szczelnie zawinięte w folii. Całość musi być trzymana wysoko nad gorącym węglem, ale najlepiej nie nad żarem. Pod koniec grillowania mięso przesuwa się nad żar, aby się zarumieniło.

Kurczak z salsą ananasową

Składniki:

Dowolne części kurczaka,

Ketchup,

Szalotka,

Czosnek,

Imbir, mięta, cynamon, sos sojowy, mielone goździki, bazylia,

Oliwa z oliwek,

Limonka.

Wykonanie:

Kurczaka trzeba pokroić na mniejsze części i lekko je naciąć. W celu przygotowania marynaty trzeba wymieszać ketchup z szalotką, czosnkiem, imbirem, mielonymi goździkami, cynamonem, sosem sojowym, posiekanymi miętą i bazylią. Całość trzeba zmiksować w blenderze i zlać marynatą mięso. Najlepiej przechować całość w lodówce przez cały dzień.

Kurczaka należy ułożyć na tackach i postawić na grillu. Co jakiś czas trzeba przekładać mięso i grillować do czasu, aż się zarumieni.

Podawać trzeba z salsą, którą robi się z posiekanego w drobną kostkę ananasa z oliwą z oliwek,  ketchupem, sokiem z limonki oraz bazylią i miętą.

Skrzydełka z curry

Składniki:

Skrzydełka z kurczaka,

Limonka,

Imbir, czosnek, curry, ziarna kolendry, olej sezamowy, sól i pieprz.

Wykonanie:

Trzeba zacząć od marynaty. Sok z limonki miesza się z olejem sezamowym, czosnkiem, startym imbirem i przyprawami. Zalewa się tym umyte skrzydełka i odstawia przynajmniej na godzinę. Koniecznie w chłodne miejsce.

Takie skrzydełka kładzie się na grillu i trzyma na nim około godziny. Co jakiś czas mięso trzeba przewrócić.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
mniam 01.05.2022 08:30
Dwie karkóweczki, jedno piwko i cola i super.

nie warto 01.05.2022 09:21
Lekarze i dietetycy od dawna ostrzegają przed szkodliwymi skutkami picia napojów gazowanych zawierających cukier. Dotyczy to zwłaszcza napojów typu cola. Podczas pierwszych 10 minut po wypiciu szklanki tego słodzonego napoju gazowanego nasze ciało otrzymuje dawkę równą dziesięciu łyżek cukru. W ten sposób za jednym razem pokrywamy nasze dzienne zapotrzebowanie na cukier. Po przyjęciu takiej dawki powinny wystąpić wymioty. Organizm nie reaguje w ten sposób, ponieważ kwas fosforowy niweluje zbyt słodki smak napoju. Po upływie 20 minut stężenie cukru w krwiobiegu znacznie się podnosi. Uwalnia się insulina, a wątroba zmienia nadmiar cukru w tłuszcz. Po 40 minutach organizm wchłania całą kofeinę obecną w napoju. W rezultacie podnosi się ciśnienie, powiększają się źrenice i pojawia się uczucie zmęczenia. Podobnie jak w przypadku pozostałych używek wzrost dopaminy sprawia, że czujemy się lepiej. Na godzinę po wypiciu napoju kwas fosforowy łączy się z cynkiem, magnezem i wapniem, przez co metabolizm zaczyna działać na większych obrotach. Niestety ten proces jest utrudniony przez duże ilości cukru i sztuczne barwniki. Na koniec odczuwamy objawy występujące przy hipoglikemii. Poziom glukozy w organizmie spada, przez co czujemy się wyczerpani i zdenerwowani. Zanim sięgniesz po napój typu cola, pamiętaj, że regularne spożywanie tego typu produktów znacznie zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy.

zgr-edo 30.04.2022 09:12
Tradycjonalisto! nie zauważyłeś, że w XXI w. mamy teraz nowe tradycje? Mięsa się nie je: 1.- gdy Cię na nie, nie stać 2.- nie lubisz, 3.- są przeciwwskazania zdrowotne 4.- stosujesz się do religijnych zabobonów z poprzednich wieków.

tradycjonalista 29.04.2022 18:35
Przypominam, dziś piątek dzień bezmięsny!

Reklama
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama