
Prostsze w przygotowaniu, mniej pracochłonne i tak samo smaczne. To zalety warzyw (i niektórych owoców) z grilla. Nie więc nic dziwnego, że od dłuższego czasu majówkowy grill nie kojarzy się już tak powszechnie z samym mięsem.
Bataty
Składniki:
bataty,
sól i pieprz,
oliwa z oliwek.
Wykonanie:
Bataty kroi się na grube plastry i przyprawia. Z obu stron należy posmarować oliwą i odstawić na parę minut. Grillować do zarumienienia. Najlepiej podawać z sosem czosnkowym lub ziołowym.
Ziemniaki Hasselback
Składniki:
ziemniaki,
sól i pieprz,
olej kokosowy,
czosnek,
ser żółty,
ziarna sezamu.
Wykonanie:
Ziemniaki myje się i dokładnie obiera ze skóry. Należy je naciąć gęsto na głębokość około dwóch trzecich całego warzywa. W taki sposób tworzy się „harmonijka”. Przeciśnięty przez praskę czosnek doprawia się solem i pieprzem. Dodać należy olej kokosowy i starty drobno ser żółty. Taką mieszanką naciera się ziemniaki i grilluje w folii w wysokiej temperaturze.
Na koniec, tuż przed podaniem posypuje się sezamem.
Pita z fetą i cebulą
Składniki:
gotowa pita,
cebula,
ser feta,
sól i pieprz,
cukinia.
Wykonanie:
Cukinię trzeba pokroić w grube plastry i obficie posolić. Warzywa należy odstawić na bok, aby straciły goryczkę i puściły wodę. Dopiero potem należy je grillować. Gotowe wkłada się do pity, dodając pokrojony ser. Całość jeszcze raz kładzie się na ruszcie.
Sprężynka przyciągnie na rowerze bez siodełka a wróci na sprężynie
Wczora tak wódeczką popijali że dopiero wstałem i zaczynamy świętowanie zdrady narodowej od nowa.
Grill bez mięsa to jak kasza bez skwarek .po to się grilluje aby napchać swój kołdun nachlać się jednym słowem sponiewierać się
Nie samym mięsem bo jeszcze piwem żyje.
Masz małą wyobraźnie kulinarną.