Katarzyna Bosacka pokazuje paragony grozy. Za rybę nad morzem zapłacimy krocie

  • 13.05.2022, 13:20
  • News4Media
Katarzyna Bosacka pokazuje paragony grozy. Za rybę nad morzem zapłacimy… iStock / screen Facebok Katarzyna Bosacka
Dziennikarka znana z publikacji o zdrowiu pokazała rachunki, które przesłali do niej czytelnicy. Niektóre ceny w nadmorskich miejscowościach przyprawiają o dreszcze!

Na facebookowym profilu Katarzyny Bosackiej, która na co dzień opowiada Polakom o zdrowym jedzeniu, pojawiły się dwa wpisy, w których dziennikarka dzieli się z internautami zdjęciami paragonów nadsyłanymi przez jej czytelników. Ceny, które trzeba zapłacić za jedzenie nad polskim morzem, przyprawiają o gęsią skórkę.

Przykładem może być halibut, który w jednej z sopockich restauracji kosztuje 130 zł za kilogram. W Międzyzdrojach z kolei za kilogram smażonej ryby zapłacimy 117 zł. Do tego kilogram frytek, czyli smażonych ziemniaków, kosztuje tam 28zł. W nadbałtyckim Pobierowie słono zapłacimy też za gofry – te z bitą śmietaną i owocami zostały wycenione na 18 zł. Nietrudno policzyć, że 4-osobowa rodzina, tylko za tę słodką przekąskę zapłacić ponad 70 zł.

„Cały czas dostaję od Was wiadomości z informacją, ile zapłaciliście za dany obiad czy napoje podczas majówkowego wypoczynku. Piszecie, że jesteście w szoku, że ceny tak podskoczyły. Ale dostaję również informacje, że w niektórych miejscach ceny są takie same jak rok temu, co napawa optymizmem” – pisze dziennikarka, publikując kolejne zdjęcia.

Tym razem m.in. rachunku za obiad dla 2 osób w Jastarni, składającego się z żurku, halibuta, frytek, surówek i grzanego piwa – wszystko za „jedyne” 279,50 zł. W Kołobrzegu zaś dwie porcje halibuta z pieca i jedną porcję frytek wyceniono na niespełna 140 zł.

Dlaczego jest tak drogo?

Znana publicystka zauważa, że na horrendalne cenniki wpływa m.in. drożyzna, która zmusza restauratorów do podnoszenia cen jednostkowych. Warto też pamiętać, że wielu z nich wciąż usiłuje nadrobić finansowe straty spowodowane pandemią i obostrzeniami. Katarzyna Bosacka namawia jednak, żeby po prostu kupować świadomie i dokładnie analizować ceny jeszcze przed złożeniem zamówienia.

„Warto jednak przed zakupem zerknąć na cennik albo sprawdzić, ile może ważyć kawałek ryby, bo cena podawana jest zazwyczaj na 100 g, a my w pośpiechu możemy nie zwrócić na to uwagi” – podpowiada.

News4Media

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (19)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

pamiętamy
pamiętamy 16.05.2022, 19:44
Sawaryn wydrukował nam paragony grozy za śmieci.
Mieczysław
Mieczysław 16.05.2022, 19:25
Bo ryba psuje się od głowy.
nos
nos 16.05.2022, 20:36
Dlatego od tercetu tak śmierdzi.
niedemokracja
niedemokracja 15.05.2022, 06:49
Jak by bylo za drogo, to by nie kupowali
racja
racja 15.05.2022, 10:13
racja. co więcej - jakby to był taki łatwy biznes - sami by otworzyli lokal...
Kłamie
Kłamie 13.05.2022, 20:31
Wstyd bo kłamie byłam nad morzem jak co roku jadłam pyszna rybę w dobrej sprawdzonej restauracji i jakoś cena była niższa po cóż tak siać ferment
ryba
ryba 14.05.2022, 11:59
jadłeś chyba zupę rybną i kucharz wlał wodę z akwarium
Do ryba
Do ryba 15.05.2022, 14:14
Do ryba czyżby żal d... Ściskał no cóż nie każdy odróżnia zupę od ryby i slamsy od restauracji
nie wierzę
nie wierzę 13.05.2022, 23:40
Pokaż paragon!
Koła
Koła 13.05.2022, 20:22
Zapraszam do Gdańska i Sopotu do twierdzy platformy tu ceny biją rekordy tak jak mieszkania i lokale platformowe
ryba
ryba 14.05.2022, 12:00
może to zmobilizuje tamtejszy elektorat, bo przypominam że jeszcze przez 6 lat koleżką kaczorka w NBP będzie nam psuł życie.
Góral niskopienny
Góral niskopienny 13.05.2022, 17:31
Z ryb żrę tylko golonkę i tłuściutki boczek ewentualnie karkuweczka z cebulką .Śledzie i flądry żre tylko biedota i nieudacznicy
Pani się znalazła a nawet napiwków nie zostawi.
Pani się znalazła a nawet napiwków nie zostawi. 13.05.2022, 13:57
nie , w upał , latem , przez cały dzień dla kogo może jeszcze za drobne - dajcie spokój każdy chce na coś zarobić np. na buty NIKE. co nie mieści się w głowie.
ryba
ryba 13.05.2022, 13:56
tytułem wyjaśnienia- obecnie dzięki niejakiemu Gróbarczykowi- wybitnemu specjaliście od budowania promów- mamy taki asortyment- śledź, flądra i szprot. Koniec -reszta idzie z chłodni norweskich i innych.
Każda inna ryba morska to ściema, jeśli pisze że z Bałtyku
ja
ja 16.05.2022, 12:48
A co konkretnie zrobił Gróbarczyk, że to dzięki niemu nie ma ryby w Bałtyku?
baju baju
baju baju 13.05.2022, 14:53
Sauron by ci wytłumaczył bo pamięć krótka - kto dał limity na połów i kto rozwalił polskie połowy morskie - UE
masz rację - srulon to "baju baju"...
masz rację - srulon to "baju baju"... 13.05.2022, 18:23
srulon to ruski troll - on wciąż używa propagandowej sieczki ze stalinowskiego prymitywnego kołchozu - i co robią ruskie statki na Bałtyku, to pomija?...
nie tylko kradną i gwałcą
nie tylko kradną i gwałcą 13.05.2022, 23:37
To oni tam debili do służb zatrudniają?
ryba
ryba 13.05.2022, 18:21
Sauron jakby mógł to na Nowogrodzką ze Szczecina trasą S10 by na kolanach na Nowogrodzka dotarł. A potem płakał jak Lolek w serialu

Pozostałe