Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
piątek, 29 marca 2024 02:19
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Nadchodzi letni hit kulinarny: ogórki małosolne. Jak je zrobić, żeby były pyszne?

Ogórki małosolne. Jeszcze nie ukiszone, a już się na nie rzucają smakosze. Przepis na nie jest niby prosty, ale trudno to spamiętać.
Nadchodzi letni hit kulinarny: ogórki małosolne. Jak je zrobić, żeby były pyszne?

Autor: iStock

Ceny ogórków gruntowych już zaczynają spadać. Na giełdzie rolniczej w Broniszach za kilogram trzeba zapłacić 6 złotych. Z każdym dniem będzie jednak taniej, bo i warzyw będzie przybywało. A to znak, że już trzeba myśleć o kiszeniu. Z tym jeszcze można się wstrzymać, bo teraz w kuchni będzie rządził letni przebój – ogórki małosolne.

To zdaje się polska specjalność. Jeszcze nie są ukiszone, a już trudno się oprzeć ich smakowi.

Trzeba też przyznać, że przepis na nie jest banalnie prosty, ale wiele osób ma problem z zapamiętaniem proporcji składników. Są też różne sposoby podchodzenia do tematu i przepis jest modyfikowany.

Najprostszy przepis to łyżka stołowa soli na 1 litr wody. Trzeba także dodać korzeń chrzanu i całość odstawić na kilka dni.

Tę metodę można modyfikować i dodać na przykład czosnek. Są też przepisy wskazujące, że warto zamiast korzenia dodać liść chrzanu.

Bardziej słone? Są osoby, które – mimo nazwy tak przygotowanych ogórków – wolą je bardziej słone. Smak zależy od proporcji soli i wody. Jeżeli chce się otrzymać ogórki o wyraźniejszym smaku, trzeba – zamiast jednej łyżki soli – dodać 1,5 lub dwie.

Kolejne urozmaicenie. Można zaryzykować stwierdzenie, że w każdym polskim domu rządzi inny przepis. Tu można wymienić następne urozmaicenia, bo są osoby, które koniecznie muszą – oprócz chrzanu i czosnku – dodać koper. To bardzo dobre rozwiązanie, bo zapach tej rośliny idealnie współgra z solanką.

Inni dodają jeszcze liście laurowe. Zazwyczaj 2-3 na 2 litry wody.

Jak przechowywać? Ogórki małosolne można przygotować w wyparzonych słoikach lub w wyszorowanym glinianym garnku. Co do słoików, to powinno być ich przynajmniej kilka, bo ogórki szybko znikają. Naczynia muszą być przykryte i odstawione w zacienione miejsce.

Najważniejsze. Trzeba pamiętać, że solankę przygotowuje się z przegotowanej wody, a ogórki zalewa się gorącą solanką.  


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Knagulec 16.05.2022 21:15
Knaga kiju, ziomal i recydywka dawac do mnie na Ogóra

Napo Leon 15.05.2022 09:43
Warto podkreślić że wygraliśmy festiwal Eurowizji 2022 gdyż Kałusz Orkiestra jak sama nazwa wskazuje jest z Kałusza. Z Kałusza jest też ołtarz i wyposażenie kościoła przywiezione przez ks. Palicę w 1945 roku. Tak więc po nitce do kłębka na rondzie Palicy dochodzimy do wniosku że to kolejny sukces gryfińskich władz i naszej wypasionej szkoły muzycznej.

Męczysław Spasiony 15.05.2022 17:14
Czyli można nic nie robić i wygrać. I tak trzymać!

do terceciarzy 15.05.2022 17:22
Wygrać ? Chyba w waszych leniwych głowach!

Janko Muzykant 15.05.2022 19:14
Brawo leniwy tercet! Czyli przyszłoroczny finał Eurowizji odbędzie się w przyparkowym Mauzoleum?

Kisiciel 15.05.2022 08:27
Komentarz usunięty

Vatzlav 15.05.2022 08:18
Komentarz zablokowany

Reklama
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama