Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
piątek, 29 marca 2024 13:54
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Ludzie wpadają w sklepach w panikę. Jeden towar znika z półek

Klienci alarmują, że w sklepach zastają puste półki. Ludzie zaczynają wykupywać cukier. Dlaczego?
Ludzie wpadają w sklepach w panikę. Jeden towar znika z półek

Autor: iStock

Alert agencja News4Media otrzymała od jednej z klientek z Lublina. Zaalarmowała nas, że w okolicznych sklepach zaczyna brakować cukru.

– W środę wieczorem robiłam zakupy w jednym z dyskontów i zauważyłam, że stoisko z cukrem jest już niemal puste. Ludzie brali całe zgrzewki – opowiada.
Kobiecie wydało się to podejrzane. Uznała, że jeszcze jest za wcześnie, żeby takich ilości cukru używać do przetworów na zimę. Zapytała więc kupujących, o co chodzi.

–  Bo ma podrożeć – usłyszała. I sama kupiła... 12 kilogramów!!!

O co chodzi z ceną cukru?

Czy Polacy wpadają w panikę bez żadnych podstaw? A może jednak jest coś z prawdy w sklepowej plotce? Sprawdzamy.

Niestety klienci obawiający się podwyżek cen cukru mogą mieć rację. Przypomnijmy tylko, że z powodu inflacji ten towar i tak już podrożał. Już w styczniu tego roku okazało się, że cukier podrożał aż o 17 procent. Najnowsze wyliczenia wskazują, że w maju (w stosunku rok do roku) cukier podrożał aż o 41 proc. A będzie jeszcze droższy.

– Obawiam się, że pod koniec roku cena cukru może wzrosnąć nawet dwukrotnie – mówi serwisowi money.pl Roman Kubiak, prezes Pfeifer & Langen Polska. To jeden z największych producentów cukru w kraju.

Powodów tego stanu rzeczy jest kilka. Po pierwsze, nadal wysokie są ceny nawozów używanych przez rolników uprawiających buraki cukrowe. Drogie są też paliwa czy gaz potrzebny do produkcji.

Do tego dochodzą kłopoty globalne. W ostatnich latach cukier na światowych giełdach był stosunkowo tani i wielu plantatorów zlikwidowało uprawy trzciny cukrowej. Inni, jak ci z Brazylii, nie chcą trzciny przeznaczać na cukier tylko na etanol, bo to im się bardziej opłaca.

Obecnie kilogram cukru kosztuje ok 3,20 zł.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Dorota 12.06.2022 12:08
Cukier do dżemów potrzebuję.

uważam, że 11.06.2022 16:23
Zwykła panika bez podstaw logicznych.

W TYM SZALEŃSTWIE JEST METODA HA AH AH 09.06.2022 19:16
Komentarz zablokowany

Wiatraki 09.06.2022 15:02
Tak jak w Niemczech jeden olej na dobę

cukru w cukrze 09.06.2022 11:35
https://youtu.be/7aEg472vg-I to przez te promieniowanie ha ah ah

wojna idzie juz puka do bram polinu ha aha h 09.06.2022 11:33
beda pedzić bimber ha ha ah siekiera motryka bimbru szklanka w nocy nalot w dzień łapanka ha aha h

Działkowicz 09.06.2022 11:32
O tej porze roku zawsze jest większe zapotrzebowanie na cukier. Zaczynają się owoce a co za tym idzie rozpoczyna się sezon na różnego rodzaju dżemy, wina i nalewki.

przypały 09.06.2022 11:31
Zaraz pewno wpadną na pomysł aby kartki zrobić tak jak to było niedawno z węglem.

Justyna 09.06.2022 11:26
A babcia mówiła ze jeszcze weka będziemy robić.

Natychmiast 09.06.2022 11:17
Komuno wróć!!!

Wniosek 09.06.2022 14:06
Przecież już jest... tylko w bardziej chamskim pisim wydaniu .

Wiatraki 09.06.2022 15:03
Przestań szczuć lewaku i tak nic nie zdzialacie w Polsce

fuga 09.06.2022 11:10
Ludzie nie mają co jeść i będą robić przetwory.

tylko 09.06.2022 11:08
Wszytko wykupują bo się inflacji boją.

1410 09.06.2022 11:01
Wiadomo że na bimber.

Cukrzyk 09.06.2022 11:00
Czyli Baćka dobrze mówił że u nas brakuje kaszy soli cukru itd.Pisiory coście uczynili z tej pięknej krainy.

Reklama
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama