Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
sobota, 20 kwietnia 2024 00:56
Reklama
Reklama
Reklama

Dania, które sprawdzą się w czasie upałów [PRZEPISY]

Za oknem jest naprawdę gorąco. Zamiast kotletów i gorących ziemniaków warto postawić na coś lżejszego i chłodniejszego. Oto nasze propozycje na dania na upalne dni.
Dania, które sprawdzą się w czasie upałów [PRZEPISY]

Autor: iStock

Weekend będzie naprawdę gorący. W najcieplejszych miejscach w kraju termometry pokażą ponad 30 st. C. W takich warunkach trudno jest myśleć o gorącym, ciężkostrawnym obiedzie. Ale przecież jeść trzeba. Dlatego przygotowaliśmy dla naszych czytelników trzy propozycje dań, które sprawdzą sie latem jako główne danie.

Chłodnik z botwinki

Jego przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu i jest dziecinnie proste. Nie dość, że nasyci głód, to na dodatek pozwoli się nieco ochłodzić. Do przygotowania chłodnika z botwinki potrzebujemy:

- litr gotowego lub samodzielnie przygotowanego bulionu z warzyw
- pęczek świeżej botwiny z buraczkami
- jednej cytryny
- pół litra kefiru naturalnego
- soli i pieprzu do smaku
- ugotowane jajka w zależności od liczby porcji

Przygotowanie:

1. Botwinkę myjemy i oczyszczamy z korzeni. Całość (razem z obranymi buraczkami) szatkujemy i kroimy na kostkę.

2. Bulion doprowadzamy do wrzenia i dodajemy do niego wcześniej przygotowaną botwinkę. Gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut, pod koniec dodając dwie łyżki soku z cytryny oraz sól i pieprz według uznania.

3. Wywar studzimy i dodajemy do niego kefir. Odstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki. Całość można udekorować np. ogórkami, koperkiem, szczypiorkiem lub rzodkiewką. Dodajemy też połowę ugotowanego, przeciętego wzdłuż jajka.

Sałatka zamiast obiadu

Do jej przygotowania możemy wykorzystać np. makaron pozostały z wczorajszego obiadu. Do przygotowania tego dania można użyć dowolnych warzyw. Oto nasza propozycja potrzebnych składników:

- kilogram ugotowanego makaronu
- czerwona papryka
- cebula
- jeden świeży ogórek
- filet z piersi kurczaka
- dwa ząbki czosnku
- jogurt naturalny
- świeży koperek
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia

Przygotowanie jest proste i zajmuje niewiele czasu:

1. Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, aż się zarumieni. W międzyczasie przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Paprykę, cebulę i ogórka kroimy w niewielką kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.

3. Wszystkie składniki łączymy w dużej misce; dodajemy jogurt, który je połączy, i doprawiamy całość solą i pieprzem do pożądanego smaku.

4. Koperek siekamy i dekorujemy nim gotową sałatkę.

Naleśniki z owocami i bitą śmietaną

To danie sprawdzi się o każdej porze: na śniadanie, obiad i kolację. Ponieważ jest podawane na słodko, uwielbiają je przede wszystkim dzieci. Można wykorzystać do niego sezonowe owoce lub wybrać te, które najbardziej lubimy.

 Najpierw musimy przygotować naleśniki (ok. 10 sztuk):

W naczyniu na jednolitą masę mieszamy: szklankę mąki pszennej, dwa jajka, szklankę mleka, pół szklanki wody gazowanej odrobinę oleju lub łyżkę masła i szczyptę soli. Na rozgrzaną patelnię z dwiema kroplami oleju wylewamy tyle ciasta, aby dno pokryło się jego cienką warstwą. Smażymy aż naleśnik odejdzie od patelni, przewracamy na drugą stronę i smażymy aż ciasto się zarumieni.

Kiedy naleśniki będą już gotowe, musimy zająć się nadzieniem. Potrzebujemy:

- śmietany schłodzonej 30 proc. tłuszczu (opakowanie 500 ml)
- trzech bananów pokrojonych w plastry
- pół kilograma truskawek pokrojonych na mniejsze kawałki
- garść jagód i/lub borówek
- cukier lub jego dowolny zamiennik
- serek mascarpone
- cukier puder (opcjonalnie)
- sos czekoladowy (opcjonalnie).

Jak przygotować? To bardzo proste:

1. Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno i dodajemy cukier do smaku - według uznania.

2. Na każdym naleśniku układamy kolejno cienką warstwę serka mascarpone i po trochu każdego owocu. Całość zawijamy w rulon, na wierzchu układamy bitą śmietanę i jeszcze jedną warstwę owoców. Polewamy sosem czekoladowym i gotowe.

Smacznego!
 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Zakupki 24.06.2022 15:27
Stówka na same składniki, ech dobra zmiano, tyle wyjdzie za taki obiad.

głodny 24.06.2022 14:45
Mniam! Mniam!

Zamożny 24.06.2022 14:27
A ja jestem kredyciarz frankowy i żrem tylko szczawiówke a na drugie mam mirabelki z ryżem

Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: za tydzień zmianaTreść komentarza: Dobre wiadomości dla stęsknionych za ciepłem. Możliwe, że już wkrótce temperatura zacznie się podnosić. Jeśli sprawdzą się najnowsze prognozy długoterminowe, to może się okazać że pogoda podczas majówki nie będzie najgorsza. Możliwe, że około 26 kwietnia w ciągu dnia zacznie robić się cieplej, a średnia dobowa temperatura powietrza może wzrosnąć do 10 stopni Celsjusza.Data dodania komentarza: 20.04.2024, 00:40Źródło komentarza: W lesie są już grzyby. Grzybiarze pokazują borowikiAutor komentarza: przyjemnośćTreść komentarza: Skończyło się komentowanie polityczne. I jak błoga cisza.Data dodania komentarza: 20.04.2024, 00:17Źródło komentarza: Druga tura w 3 gminach. Trwa cisza wyborczaAutor komentarza: Żal mi GryfinaTreść komentarza: Temu Panu już podziękujemy 21 kwietnia dostanie wilczy bilet.Data dodania komentarza: 19.04.2024, 23:59Źródło komentarza: Ostatnie wystąpienie Sawaryna. Prawie wszystko wiadomo [FILM]Autor komentarza: JołTreść komentarza: No jak przeciez czekali z ogloszeniem przetargow do ostatniej chwili przed wyborami xD a umowa na bieznie w sp3? Podpisana 2 czy 3 dni przed rozpoczeciem robot hahaha kto tak robi? Tylko ktos kto nic nie zrobil przez 9 lat i teraz szybko na sile ma co powiedziec xD jako pisior juz nie dostanie kasy z rzadu na inwestycje, wiec zaraz po remoncie biezni i 400m drogi nastanie susza i za 5 lat bedzie sie chwalil tym co dzis ahahaData dodania komentarza: 19.04.2024, 23:59Źródło komentarza: Zamkną parking aż na pół miesiąca! To kpina z mieszkańców!
ReklamaMrówka
Reklama