Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
środa, 24 kwietnia 2024 13:15

Herbata czy kawa? Poznaj właściwości obu napojów!

Towarzyszą nam zazwyczaj podczas rodzinnych spotkań, w trakcie spożywania posiłków i w chwilach odpoczynku – kawa i herbata to jedne z najpopularniejszych napojów. Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki małej czarnej, a inni wypijają ogromne ilości herbacianego naparu z zielonych liści. Wszystko to za sprawą niepowtarzalnego smaku oraz cennych właściwości tych napojów!
  • 02.10.2018 09:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Herbata czy kawa? Poznaj właściwości obu napojów!

Właściwości zdrowotne kawy

Napój z palonych i zmielonych ziaren kawowca to źródło kofeiny – znajduje ona zastosowanie w preparatach przeciwbólowych, przeciwmigrenowych czy nawet przeciwastmatycznych! Każdy wie doskonale, że składnik ten pobudza organizm, dlatego kawę często pije się w pracy w celu poprawienia koncentracji. Ma ona w swoim składzie również antyoksydanty (kwas chlorogenowy i kawowy), neutralizujące wolne rodniki oraz usuwające toksyny z organizmu. Napój kawowy poprawia pamięć krótkotrwałą i przyspiesza procesy myślowe. Naukowcy udowadniają też, że kofeina, teofilina i teobromina zawarte w kawie zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona i Alzheimera oraz cukrzycy typu 2! Mała czarna przyspiesza przemiany metaboliczne, dlatego ułatwia odchudzanie.

Właściwości zdrowotne herbaty

Herbata występuje w wielu różnych odmianach, z czego każda charakteryzuje się innymi właściwościami. Zielone i białe zawierają polifenole, które mają zbawienne działanie na układ trawienny i układ krążenia oraz mogą opóźniać procesy starzenia. Czarna herbata to źródło kofeiny (ma jej niewiele mniej niż kawa)! Z kolei czerwony napój (pu-erh) obniża cholesterol, wzmacnia i oczyszcza organizm oraz poprawia procesy trawienne. Amerykanie zwracają uwagę na odchudzające właściwości czerwonej herbaty, która jest prawdziwym pogromcą tłuszczu i skutecznie pomaga usuwać zbędne kilogramy. Garbniki, teina i pektyny zawarte w tym napoju chronią przed wrzodami żołądka, schorzeniami serca i miażdżycą.

Idealny duet

Aby móc odczuć zbawienne i zdrowotne działanie obu naparów, warto systematycznie spożywać je oba. Ważne jednak, aby nie przesadzać z ich ilością, ponieważ są one często przyczyną nieestetycznych nalotów na zębach, a sama kofeina może zwiększać objawy choroby refluksowej. W przypadku kawy optymalne będzie spożywanie do 6 filiżanek na dobę, herbaty – do 3 szklanek dziennie (nie wolno pić jej zbyt dużo, gdyż jest moczopędna i można doprowadzić do odwodnienia organizmu). Najlepiej wyposażyć się w kilka przydatnych akcesoriów, które ułatwią codziennie parzenie kawy i herbaty – będą to nie tylko filiżanki, ale także czajniki czy kawiarki (wszystkie znaleźć można na stronie https://zasmakujradosci.pl/zastawa-stolowa). Warto również od czasu do czasu zmieniać rodzaj spożywanego napoju, dzięki czemu organizm nie uzależni się tak bardzo od kofeiny.

--- Artykuł sponsorowany ---