-
Jak często kalibrować pH-metr?
-
Postępowanie w trakcie kalibracji pH-metru
-
Dobieranie punktów kalibracji
-
Błędy popełniane podczas kalibracji pH-metru
Kalibracja jest elementem standardowego postępowania przed właściwym pomiarem pH. Polega na przygotowaniu roztworu buforowego o znanym pH i zanurzeniu w nim sondy. Jeżeli otrzymana wartość różni się od oczekiwanej, należy ją skorygować. Podczas kalibracji urządzenia ważne jest zapewnienie odpowiedniej ilości roztworu buforowego. Powinno być go tyle, aby koniec sondy był przykryty, a membrana miała kontakt z buforem.
Jak często kalibrować pH-metr?
Częstotliwość kalibracji pH-metru zależy od częstotliwości używania urządzenia (przykłady modeli na DanLab). Uważa się, że pH-metr powinien być kalibrowany codziennie - jeżeli będzie używany- lub każdorazowo przed serią pomiarów. Kalibrację zaleca się także po wymianie zużytej elektrody na nową, przed dokonywaniem pomiarów w zmienionych warunkach otoczenia lub po długotrwałym użytkowaniu jednej z elektrod. Ocenia się, że im częściej kalibrowany jest pH-metr, tym na dokładniejsze pomiary można liczyć. Nieprawidłowe przeprowadzenie kalibracji ma wpływ na wszystkie pomiary dokonywane urządzeniem aż do czasu jego ponownej kalibracji.
Postępowanie w trakcie kalibracji pH-metru
Przed kalibracją należy upewnić się, że membrana elektrody jest aktywna. Jeżeli nie, trzeba ją aktywować, czyli moczyć przez 24h w trzy molowym roztworze chlorku potasu (KCl). Postępowanie to jest konieczne, jeśli sonda jest sucha, a pH-metr nie był używany przez długi czas. Bufory wykorzystywane do kalibracji powinny być pozbawione zanieczyszczeń.
Kalibracji dokonuje się zanurzając sondę po kolei w każdym z przygotowanych buforów. Ważne, aby przed kolejnymi pomiarami dokładnie wyczyścić sondę z resztek poprzedniego buforu - zwykle opłukuje się ją wodą demineralizowaną. Podczas całej procedury powinna być włączona kompensacja temperatury. Kalibrację uważa się za prawidłowo przeprowadzoną, jeżeli na każdym jej etapie osiągnięto stabilne pomiary pH.