Dokładniejsze oczyszczenie destylatu
Miedź, jako pierwiastek czynny, bierze udział w procesie destylacji – absorbuje szkodliwe substancje chemiczne (przede wszystkim związki siarki) i działa bakteriostatycznie. Drugą jej istotną przewagą jest odporność na korozję – stalowe destylatory mogą z czasem zardzewieć, a drobinki rdzy w alkoholu nie tylko powodują pogorszenie jego smaku, ale są też bardzo szkodliwe dla ludzkiego zdrowia.
Szlachetniejszy smak
Dokładne oczyszczenie destylatu, jakie zapewnia miedziany destylator alkoholu, to właśnie powód, dla którego trunki mają głębszy, znacznie szlachetniejszy smak. Alkohole produkowane na destylatorach miedzianych, oceniane są jako delikatniejsze, bardziej zharmonizowane, w odróżnieniu od trunków robionych na sprzęcie stalowym, które niemal zawsze zachowują ostrzejszy posmak, psujący wrażenia z degustacji. Więcej o działaniu takiego sprzętu: dobrydestylator.pl/.
Wydajniejsza produkcja
Porównując ceny można zauważyć, że stalowa bimbrownica jest sporo tańsza od aparatury miedzianej, ale na dłuższą metę to właśnie miedź okazuje się bardziej opłacalnym rozwiązaniem. Miedź dużo lepiej przewodzi ciepło – współczynnik przewodzenia dla miedzi wynosi ok. 370 W m/K, podczas gdy dla stali jest to zaledwie ok. 18 W m/k. Pracując na miedzi zużywa się mniej wody i energii, dlatego zakup miedzianego destylatora szybko się zwraca również pod kątem kosztów eksploatacyjnych.
Czy miedziany destylator jest skomplikowany w obsłudze?
Destylacja na miedzianym sprzęcie wymaga pewnego doświadczenia, ale tak samo jest w przypadku aparatury ze stali. Prawdą jest natomiast, że miedzianego destylatora raczej nie da się samodzielnie przerobić tak, by nie uszkodzić jego konstrukcji – miedzi nie da się tak łatwo pospawać jak stali, i również dalsza rozbudowa wymaga udziału specjalistów, którzy dostarczą niezbędne części. Dzięki temu jednak właściciel zyskuje sprzęt, który jest szczelny i bardzo wydajny, czego nie zawsze da się powiedzieć o destylatorach stalowych wykonanych przez firmy spawalnicze.
Pewnym wyzwaniem może być też konserwacja aparatury miedzianej. Destylator z miedzi dość szybko zaczyna ciemnieć, więc jeśli chcemy zachować jego oryginalny wygląd, sprzęt trzeba regularnie konserwować zgodnie z zaleceniami producenta. Po każdym użyciu sprzęt powinno się przepłukać czystą wodą, a co kilka destylacji wskazane jest dokładne wyczyszczenie destylatora od wewnątrz.





