Co jeść latem w pracy? Sprawdź pomysły na szybkie i smaczne dania

  • 13.08.2019, 11:28
  • Dominika Szalek
Co jeść latem w pracy? Sprawdź pomysły na szybkie i smaczne dania dost. Katarzyna Głębocka
W tym roku wakacyjna pogoda zdecydowanie nie zawodzi! Słońce i wysoka temperatura sprzyjają amatorom kąpieli w jeziorach czy morzu, wielbicielom skąpej odzieży i opalonych ciał. Jednak upał bywa zmorą, szczególnie gdy przychodzi nam spędzać gorące dni w biurze. Wówczas i nasz mózg znacznie zwalnia obroty, domagając się posiłku, o którym nasz żołądek ani myśli. Co zatem jeść, gdy skwar nie odpuszcza, a my pragniemy mieć energię, czuć się lekko i rześko?

Sezonowe skarby

Jeśli chodzi o wybór warzyw i owoców, lato zadowoli największych malkontentów. Pewnie dlatego właśnie wówczas wielu z nas ochoczo wykorzystuje dobrodziejstwa natury, a swoją dietę opiera właśnie na sezonowych produktach. Katarzyna Głębocka - ekspert firmy Eisberg radzi by postawić na lekkie sałatki, zwłaszcza, gdy żar leje się z nieba.

-Upalna pogoda często odbiera nam chęć do gotowania. Jednak wcale nie trzeba skomplikowanych przepisów i wielu godzin spędzonych w kuchni, aby docenić smaki lata. Większość owoców i warzyw najlepiej smakuje na surowo, na przykład w postaci sałatek. Aby cieszyć się uczuciem sytości dłużej, warto urozmaicić mieszankę warzyw białkowymi produktami takimi jak: sery, rośliny strączkowe lub białe mięso. Dressing zapakujmy osobno i polejmy sałatkę tuż przed spożyciem – dzięki czemu na dłużej zachowa świeżość - radzi Katarzyna Głębocka.

Wszystko (w) płynie

Stałe jedzenie, zwłaszcza ciężkostrawne, może skutecznie zniechęcić nas do spożycia lunchu. Pamiętajmy jednak, że pominięcie tego posiłku nie jest dobrym wyjściem z sytuacji. Jeśli nie dopisuje nam apetyt jedzmy małe porcje, ale częściej. W upalne dni świetnie sprawdzą się płynne potrawy typu chłodnik na bazie kefiru czy hiszpańskie gazpacho. Śniadania także możemy przyjmować w tej formie, wlewając do kubka termicznego zdrowe koktajle na bazie zielonej herbaty czy sezonowych warzyw i owoców, zamiast gorącej kawy. Dzięki nim zyskamy przydatną energię, a dodatkowo uzupełnimy braki mikroelementów, które kawa niestety wypłukuje. Koktajle możemy komponować tak, aby w zależności od naszych potrzeb były lekkie i orzeźwiające albo gęste i sycące.

Do pracy proponujemy wybrać tę drugą opcję, która zastąpi jeden posiłek. Koktajl z dodatkiem szpinaku, malin i płatków owsianych będzie prawdziwą bombą witaminowo - błonnikową.

Kompaktowe owoce

Lato to również bogaty wybór owoców, które pojawiają się na naszych stołach pod przeróżnymi postaciami. Świeże najlepiej jeść tuż po zakupie, bo już po kilku godzinach poza lodówką mogą wyglądać mało apetycznie.

Jeśli jednak marzy nam się smak sezonowych owoców w pracy, możemy zmiksować je na mus, zachowując ich cenne mikroelementy. Taki mus świetnie skomponuje się z jogurtem naturalnym czy musli, ale już sam w sobie będzie wyśmienitym deserem.

Dobrym pomysłem będzie również zabranie w słoiczku deseru na bazie nasion chia i mleka kokosowego, wykańczając go musem z ulubionych owoców. Kolejną propozycją na przemycenie owocowych smaków do swojej diety jest zamrożenie rozdrobnionych truskawek bądź malin w formie kostek lodów. Można dodać także listki mięty lub sok z cytryny. Kilka kostek wrzuconych do butelki z wodą, nie tylko sprawi, że będzie przyjemnie chłodna, lecz także zyska subtelny owocowy posmak, dzięki czemu chętniej będziemy po nią sięgać.

 

Sałatka mocy

Składniki:

- 1 woreczek mieszanki Fitness mix Eisberg

- 1 pierś z indyka

- 1 garść kiełków lucerny

- 8 pomidorków cherry

- ¼ pęczka szczypiorku

- 1 garść sezamu

- sól, pieprz

 

Dressing:

- 50 ml Dressingu Yoghurt Eisberg

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W miseczce ułożyć mieszankę Fitness mix. Dodać pomidorki przekrojone na pół i posiekany szczypiorek. Pierś z indyka przyprawić, usmażyć na patelni, a następnie pokroić w paski. Wszystkie składniki połączyć. Sałatkę udekorować kiełkami lucerny oraz sezamem. Całość polać gotowym Dressingiem Yoghurt.

Dominika Szalek

Zdjęcia (3)

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (21)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

śmiech
śmiech 15.08.2019, 23:08
Sami smakosze się tu wypowiadają :)))))))
aptekarz
aptekarz 15.08.2019, 20:17
Przepis na zmarszczki:Odwłok muchy, dwa patyki, ogon żubra, trzy papryki, płetwa rybia, łój z indora, jedna mysza,ale spora. Dodaj octu, arszeniku i zamieszaj to w nocniku....
zięć
zięć 16.08.2019, 20:33
W 100% działa.Podałem teściowej.
niech się tylko coś stanie teściowej jesteś pierwszy podejrzany
niech się tylko coś stanie teściowej jesteś pierwszy podejrzany 16.08.2019, 21:38
Przyjdą do ciebie nad ranem. I to nie będą kolędnicy!
zięć
zięć 17.08.2019, 14:29
Poza tym że dostała zmarszczek i biegunki nic jej nie jest.
smakosz
smakosz 15.08.2019, 12:28
Każdy kto był w prawdziwym wojsku wie jak wygląda gotowanie . Jak zrobić jajecznicę ze stu jaj dla 500 ludzi ? Prosto 100 jaj 5 litrów mleka i 4 kg mąki sekret tkwi w tym żeby wyglądało jak jajecznica a nie ciasto. Mąka na końcu . Whiskas taka pasta do smarowania chleba ( daj swojemu kotu to co najlepsze :) ) zmielony boczek i inne resztki wędlin niekoniecznie całkiem świeżych i przecier pomidorowy pieprz i sól do smaku. Itd przepisów jest dużo . A grochówka na poligonie to resztki z posiłków z ostatnich trzech dni czyli wszelkie wędliny kawałki mięsa itp oczywiście bez chleba i zwykła zupa na grochu , mielone 1/4 mięsa 1/4 bułki tartej jajka mąka i przyprawy i jeszcze raz bułka tarta do obtoczenia i z 10 kg mięsa mielone dla całego poligonu .
Bosmat
Bosmat 16.08.2019, 04:39
to tak teraz karmią wojsko?Służyłem 1964-67 na OP.tam dopiero było żarełko.coraz biedniejszy nasz kraj,a długopis grzmi w pochwałach .Przez cztery lata kupili cztery helikoptery.MW ti bryndza zupełna
smakosz
smakosz 14.08.2019, 12:43
latem w pracy?jak pracujesz w dolnej na ruchu to:
udko z kurczaka(lub dwa)dopraw przyprawami owiń w sreberko i połuż na korpus zaworu(pracującego)po pół godziny masz pieczyste palce lizać .sprawdzone.Najlepiej na zaworze trójdrożnym.możesz również na popołudniówce wybrać sie za wywrot ,nazbierać kani i i tak samo jak z mieskiem .pycha
związkowiec
związkowiec 14.08.2019, 19:06
Spróbuję tak jak radzisz.
II zmiana
II zmiana 14.08.2019, 17:02
Zawsze leję na te zawory trójdrożne. Mój kumpel sie na nie spuszcza. Fajnie to paruje.
OB
OB 15.08.2019, 10:24
kiedyś jednak kultura pracowała na ruchu!!!!!
zachwycony
zachwycony 14.08.2019, 11:49
Piękna kobieta!
88
88 14.08.2019, 10:55
Na szczęście, ja jem obiady według tradycyjnych receptur. Jak mi się nie chce gotować to zamawiam dostawę na określoną godzinę. Porady pani Głębockiej są dla pracowników kiepskich biur bez klimatyzacji. Zwolennikom lunchu takie porady są niezbędne z uwagi na niedorozwój umysłowy.
mniam
mniam 14.08.2019, 12:37
a ja lubię sałatkę do obiadowego mięsa.
Sałata lodowa,ogórek ,pomidor,rzodkiewka,oczywiście cebólka w piórkach ,ugotowany ostudzony ziemniak i dresing do tego.mięsko rózne radzę spróbować
smakosz
smakosz 14.08.2019, 12:47
Nie ma sprawy!
huber
huber 14.08.2019, 08:41
dobrze i tanio można wciągnąć w taniej jatce pod łopatą
nie po radny
nie po radny 14.08.2019, 00:52
Ładna pani ładne rady.
Kiedy koniec tej krwawej dyktatury?
Kiedy koniec tej krwawej dyktatury? 13.08.2019, 19:59
O czym ta pani tak beztroßko sobie opowiada? W jakim swiecie ona rzyje? Tak wlasnie pisowska elity mami spoleczenstwo. Czlowiek nie ma czasu zjesc w pracy a ta mi tu o salatkach... Kaczor podstepnie skrocil przerwy na posilek do 8 min raz na 8 godzin. Wiedzieliście? Tu trzeba działac, a nie jeßc salatki
Halinkaa Kiepska radzi
Halinkaa Kiepska radzi 13.08.2019, 20:53
To napój się kompotu z mirabelek Waldusiowi zawsze pomaga
Miś
Miś 13.08.2019, 15:52
Puree ze smalcem.
– Nie ma smalcu, z dżemem są puree!
– Dobrze, niech będą…
sałata
sałata 13.08.2019, 13:30
Nikotyński musi odejść na dietę beznikotynową!

Pozostałe