Śmiercionośny składnik smogu w kiełbasie. Wyrzuć ją, jeśli masz w lodówce! [ZDJĘCIA]

  • 12.04.2022, 10:15
  • News4Media
Śmiercionośny składnik smogu w kiełbasie. Wyrzuć ją, jeśli masz w lodówce!… iStock
Główny inspektor sanitarny apeluje, aby sprawdzić, czy wycofane z obrotu produkty nie trafiły do naszych domów. Mogą powodować poważne komplikacje zdrowotne.

Badania Państwowej Inspekcji Sanitarnej w jednej z partii kiełbas odkryły benzo(a)piren oraz sumy 4 wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w ilości przekraczającej dopuszczalne normy. Kontakt tych substancji z organizmem może powodować nowotwory, drastycznie obniżać odporność oraz prowadzić do wielu innych chorób.

Znaleźć je można m.in. w smogu. W wysokich stężeniach są śmiertelnym zagrożeniem dla ludzi i zwierząt. Kiełbasa nie jest już dostępna w sprzedaży, jeśli jednak znalazła się w naszej lodówce, należy powstrzymać się od spożycia produktu oznaczonego tymi informacjami:

Produkt – Kiełbasa wiejska pieczona
Numer partii: 406922
Data minimalnej trwałości: 20.04.2022
Producent – Zakład Mięsny CHABURA Sp. z o.o. Sp. K., Rylowa 2, 32-820 Szczurowa, weterynaryjny numer identyfikacyjny: PL 12020204

Ferrero aktualizuje listę produktów z salmonellą


W ubiegłym tygodniu firma Ferrero poinformowała GIS, że w popularnych czekoladowych wyrobach zostały wykryte pałeczki bakterii Salmonella Typhimurium. W piątek komunikat został zaktualizowany, bo te produkty mogły być potencjalnym źródłem ogniska zakażeń. W poniedziałek (11 marca) wieczorem Główna Inspekcja Sanitarna przekazała, że wyroby belgijskiej firmy w Polsce zostają wycofane – bez względu na numer partii i datę przydatności do spożycia. Na liście wadliwych produktów uwzględniono:

- Kinder Schoko-bons 46 g, 125 g, 200 g,
- Kinder Niespodzianka Maxi 100g,
- Kinder Maxi MIX z maskotką 133g,
- Kinder Mini EGGS 100g.


O sprawie firma Ferrero poinformowała konsumentów również na stronach www.ferrero.pl i www.kinder.pl.

Salmonelloza może objawiać się m.in. wymiotami, bólami brzucha, krwistym kałem, gorączką i ogólnie złym samopoczuciem. Jeśli po zjedzeniu skażonych produktów nastąpiły zmiany chorobowe, należy skonsultować się z lekarzem.

W przypadku dodatkowych pytań można kontaktować się telefonicznie z Głównym Inspektoratem Sanitarnym pod nr. telefonu +48 22 34 53 300 czynnym w dni robocze w godz. 8:15-16:15.

News4Media

Zdjęcia (5)

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (4)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Kielbasiarz
Kielbasiarz 12.04.2022, 12:36
Korzyści są wieksze od ryzyka tak nam wmawiano dniami i nocami dniami tygodniami miesiącami i latami a więc alleluja i do przodu karwasz jego Barabasza
big
big 12.04.2022, 10:46
Swąd się rozchodzi
Knagulec
Knagulec 12.04.2022, 23:14
Od knagi kija
Gib
Gib 12.04.2022, 13:16
Jak mijam Knagulca
no tak
no tak 12.04.2022, 10:28
Adres zakładu - Poczta ze Szczurowa. I wszystko jasne ;)

Pozostałe