Droga cukru w organizmie
Po spożyciu cukru, już w jamie ustnej rozpoczyna się proces jego trawienia. Enzymy rozkładające węglowodany nazywane są amylia. Sacharoza zostaje rozłożona na fruktozę i glukozę, a następnie trafia do krwioobiegu, gdzie za ich transport do wszystkich komórek ciała odpowiada insulina.
Czym jest dieta bezcukrowa?
Najbardziej ekstremalna forma diety bezcukrowej ogranicza wszystkie pokarmy zawierające cukry dodane, a także owoce i wszelkie warzywa zawierające naturalne cukry, takie jak groszek, marchew czy pasternak. Mniej ekstremalna forma diety dopuszcza owoce (ale nie soki) i warzywa, a ogranicza wszystkie cukry dodane, miód i przetworzoną żywność, która zawiera cukry, takie jak napoje słodzone cukrem, słodycze, słodkie przekąski, herbatniki, ciasta, ciastka, lody i desery, słodzone jogurty, większość płatków śniadaniowych, sosy, zupy i marynaty. Niektóre diety bezcukrowe zakładają, że cukier jest uzależniający i należy go całkowicie wyeliminować, aby "wyleczyć" się z uzależnienia.
Jak działa dieta ograniczająca cukier?
Wszystkie cukry i skrobia dostarczają 4 kcal/gram. Białka mają taki sam poziom kilodżuli - 4 kcal/gram. Alkohol ma więcej - 7 kcal/gram, a tłuszcze wnoszą najwięcej - 9 kcal/gram. Dieta bezcukrowa zmniejszy ogólną ilość spożywanych kalorii, ponieważ wiele produktów z dodatkiem cukru zawiera skrobię i tłuszcz (np. słodycze, herbatniki, ciasta, lody i desery). Z tego względu jest to skuteczna dieta na redukcję, jednak jedynie wtedy, gdy faktycznie utrzymuje się ujemny bilans energetyczny w ciągu dnia. Cukier nie ma żadnych istotnych składników odżywczych, a jego jedyną funkcją jest dostarczanie energii w postaci pustych kalorii. Żyweniowe wytyczne zawsze zalecały ograniczenie cukru, a badania nadal potwierdzają słuszność tego stwierdzenia.
Cukier musi być ograniczony?
Dodaje on niepotrzebne kalorie, i podobnie jak skrobia rafinowana, zwiększa próchnicę zębów. Nie ma jednak dowodów na to, że konieczne jest stosowanie diety całkowicie bezcukrowej. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca ograniczenie cukrów dodanych do mniej niż 10% całkowitej energii, aby zapobiec próchnicy zębów, otyłości i chorobom przewlekłym. Według innych wytycznych zaleca się, aby ograniczyć spożycie cukrów dodanych do mniej niż 5% całkowitej ilości energii jako strategię zapobiegania nadwadze (która jest czynnikiem ryzyka chorób serca).
Co na to nauka?
Nie ma naukowego poparcia dla unikania owoców i warzyw z powodu ich naturalnej zawartości cukru. Pokarmy te dostarczają również błonnika pokarmowego, minerałów i witamin. Badania wykazują również, że spożywanie owoców i warzyw pomaga kontrolować wagę.
Badania wykazują, że fruktoza jest problematyczna tylko w nadmiarze, a podstawowym problemem w większości przypadków są po prostu dodatkowe kalorie wynikające z wysokiego spożycia fruktozy. Badania wykazują również, że każdy, kto regularnie ćwiczy i kobiety przed menopauzą, raczej nie będą miały problemów z fruktozą.
Cukier nie spełnia żadnej oficjalnej definicji "uzależniającego", chociaż kiedy nasze kubki smakowe przyzwyczają się do słodyczy, niektórzy ludzie będą nadmiernie objadać się słodkimi produktami.





