Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
niedziela, 14 grudnia 2025 16:35
Reklama
Reklama

Jak smażyć na patelni miedzianej?

Jednym z ważniejszych naczyń kuchennych jest patelnia. Służy do szybkiej obróbki termicznej, dlatego chętnie po nią sięgamy. Wśród wielu dostępnych modeli, godna uwagi jest patelnia miedziana. Czym różni się od pozostałych i jak prawidłowo jej używać?
  • 03.01.2020 13:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Jak smażyć na patelni miedzianej?

Miedź w nowoczesnej kuchni

Naczynia miedziane stanowią dla wielu ciekawostkę kulinarną. Pięknie wyglądają, ponieważ mają unikatowy odcień. Jednak stosunkowo niewielu inwestorów decyduje się na wprowadzenie ich do własnej kuchni. Sama miedź jest najdroższym i najbardziej luksusowym materiałem, z jakiego wykonuje się naczynia. Markowe garnki miedziane potrafią kosztować zawrotne sumy. Bywają jednak produkty, jak patelnia miedziana Starlyf Copper Pan, które są w zasięgu finansowym każdego. To właśnie od patelni warto zacząć przygodę z miedzianymi naczyniami. Zwłaszcza że doskonale sprawdza się do każdego typu kuchenki, również indukcyjnej.

Równomierne nagrzewanie

Czym patelnia miedziana różni się od pozostałych? Z pewnością tym, że bardzo równomiernie nagrzewa się jej powierzchnia. W przeciwieństwie do modeli stalowych, ciężkich, rozgrzanie następuje błyskawicznie. Co więcej, naczynie długo utrzymuje ciepło, więc z powodzeniem można trzymać w nim gotowy posiłek, nakryty pokrywką. Taka właściwość świetnie przydaje się także przy posiłkach, robionych na bazie jajek. Smażąc je, robiąc jajecznicę lub omlet, wystarczy rozgrzać patelnię, dodać dowolny tłuszcz, jajka i wyłączyć źródło ciepła. Rozgrzana patelnia odda potrawie swoje ciepło, w którym jajka „dochodzą” do pożądanej postaci.

Operowanie temperaturą

Ze względu na pochłanianie ciepła, smażenie mięs, ryb, warzyw czy też naleśników, należy wykonywać, odpowiednio dozując natężenie gorąca. Patelnia miedziana wymaga sterowania temperaturą, czyli zwiększania jej lub zmniejszania. Wszystko zależy od tego, jaki stopień wysmażenia oraz chrupkości zamierzamy uzyskać. Grube płaty wołowiny wymagają wysokiej temperatury, nawet do 250-260 stopni Celsjusza. Jednak taką wartość należy utrzymać przez krótko, aby nie doprowadzić do przesuszenia mięsa. Delikatniejsze mięsa, jak również naleśniki powinny być smażone w mniejszej temperaturze. Równomiernie nagrzane naczynie zapewni właściwy poziom wysmażenia.

Garnki i patelnie, wykonane z miedzi, zwykle potrafią przetrwać przez całe dekady. Ich zakup jest więc bardzo opłacalną inwestycją. Miedź można z powodzeniem stosować również w piekarnikach oraz specjalnych piecach, na przykład chlebowych.

--- Artykuł sponsorowany ---


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: kasa misiu kasaTreść komentarza: 120 tysięcy dla Zenka? Polsat chyba kompletnie odleciał! Na tle Stinga to jest żart, ale wciąż to jest olbrzymia kwota za kilkanaście minut śpiewania do playbacku. Widać, że Polsat stawia na masowego, najmniej wymagającego widza i tanie rozrywki. Szkoda, bo mieli tam Beata Kozidrak i Edytę Górniak, a na billboardach i tak będzie Zenek.Data dodania komentarza: 14.12.2025, 15:25Źródło komentarza: Telewizyjna rywalizacja sylwestrowa. Kto stawia na Stinga, a kto na wykonawców disco poloAutor komentarza: gośćTreść komentarza: Trzeba było dostawić jeszcze kilka rzędów krzeseł bliżej sceny. Niepotrzebna dziura.Data dodania komentarza: 14.12.2025, 15:17Źródło komentarza: Nauczyciele na scenie! Jubileusz z pompą i kabaretowym humoremAutor komentarza: bankowiecTreść komentarza: Absolutnie tak! Czesi, Węgrzy, Ukraińcy – wszyscy mają swoje znaki. Polska, jako lider regionu, po prostu musi mieć symbol. Znak graficzny to podstawa identyfikacji wizualnej waluty. Ktoś, kto uważa, że to jest niepotrzebne, nie rozumie znaczenia brandingu w dzisiejszym świecie. Jestem za szybką implementacją.Data dodania komentarza: 14.12.2025, 15:09Źródło komentarza: Ciekawostka: Złotówka ma mieć nowe oznaczenie. Niczym dolarAutor komentarza: A. ŻmijewskiTreść komentarza: Zasadniczo to stacje benzynowe czy apteki pyr pyr nie powinny mieć ustawowej możliwości sprzedawania alkoholu czy papierosów, peawda pyr pyr? No tak na logikę pyr pyrData dodania komentarza: 14.12.2025, 15:08Źródło komentarza: Alkohol na stacjach paliw ma być ukryty. Zakaz sprzedaży nie rozwiąże problemu pijanych kierowców
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama