Miedź w nowoczesnej kuchni
Naczynia miedziane stanowią dla wielu ciekawostkę kulinarną. Pięknie wyglądają, ponieważ mają unikatowy odcień. Jednak stosunkowo niewielu inwestorów decyduje się na wprowadzenie ich do własnej kuchni. Sama miedź jest najdroższym i najbardziej luksusowym materiałem, z jakiego wykonuje się naczynia. Markowe garnki miedziane potrafią kosztować zawrotne sumy. Bywają jednak produkty, jak patelnia miedziana Starlyf Copper Pan, które są w zasięgu finansowym każdego. To właśnie od patelni warto zacząć przygodę z miedzianymi naczyniami. Zwłaszcza że doskonale sprawdza się do każdego typu kuchenki, również indukcyjnej.
Równomierne nagrzewanie
Czym patelnia miedziana różni się od pozostałych? Z pewnością tym, że bardzo równomiernie nagrzewa się jej powierzchnia. W przeciwieństwie do modeli stalowych, ciężkich, rozgrzanie następuje błyskawicznie. Co więcej, naczynie długo utrzymuje ciepło, więc z powodzeniem można trzymać w nim gotowy posiłek, nakryty pokrywką. Taka właściwość świetnie przydaje się także przy posiłkach, robionych na bazie jajek. Smażąc je, robiąc jajecznicę lub omlet, wystarczy rozgrzać patelnię, dodać dowolny tłuszcz, jajka i wyłączyć źródło ciepła. Rozgrzana patelnia odda potrawie swoje ciepło, w którym jajka „dochodzą” do pożądanej postaci.
Operowanie temperaturą
Ze względu na pochłanianie ciepła, smażenie mięs, ryb, warzyw czy też naleśników, należy wykonywać, odpowiednio dozując natężenie gorąca. Patelnia miedziana wymaga sterowania temperaturą, czyli zwiększania jej lub zmniejszania. Wszystko zależy od tego, jaki stopień wysmażenia oraz chrupkości zamierzamy uzyskać. Grube płaty wołowiny wymagają wysokiej temperatury, nawet do 250-260 stopni Celsjusza. Jednak taką wartość należy utrzymać przez krótko, aby nie doprowadzić do przesuszenia mięsa. Delikatniejsze mięsa, jak również naleśniki powinny być smażone w mniejszej temperaturze. Równomiernie nagrzane naczynie zapewni właściwy poziom wysmażenia.
Garnki i patelnie, wykonane z miedzi, zwykle potrafią przetrwać przez całe dekady. Ich zakup jest więc bardzo opłacalną inwestycją. Miedź można z powodzeniem stosować również w piekarnikach oraz specjalnych piecach, na przykład chlebowych.





