Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
niedziela, 14 grudnia 2025 10:50
Reklama
Reklama

Korzyści z jedzenia owoców o niskim indeksie glikemicznym

Owoce są zdrowym dodatkiem do każdej diety, ale ważne jest, aby wybierać ich właściwe rodzaje. Owoce o wysokim indeksie glikemicznym mogą podnosić poziom cukru we krwi i powodować insulinooporność, natomiast owoce o niskim indeksie glikemicznym pomagają dłużej czuć się sytym i dbają o poziom glukozy we krwi.
  • 30.08.2022 11:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Korzyści z jedzenia owoców o niskim indeksie glikemicznym

Owoce a niski indeks glikemiczny — jaka jest zależność i na co ona wpływa?

Niski indeks glikemiczny (GI) do klasyfikacji żywności według tego, jak poziom na poziom glukozy we krwi po jej zjedzeniu — na przykład, arbuz ma wysoki poziom indeks glikemiczny (72), gdy fasola nerkowa ma niski poziom glikemiczny (30). Owoce a niski indeks glikemiczny to związek między owocami a niskimi IG, który jest istotny dla osób z cukrzycą oraz tych, którzy chcą schudnąć.

Może pomóc w odchudzaniu

Dieta o niskim indeksie glikemicznym może pomóc w utracie wagi. Jedzenie produktów o niskim indeksie glikemicznym pozwala dłużej czuć się sytym, co może ułatwić trzymanie się diety i unikanie przejadania się. Pokarmy o niskim indeksie glikemicznym zawierają również dużo wody i błonnika, które pomagają utrzymać uczucie sytości przez dłuższy czas. Fakt, że te pokarmy dłużej się trawią oznacza, że mniej glukozy jest dostępne dla energii, więc organizm przechowuje mniej tłuszczu. Oznacza to, że nawet jeśli nie ćwiczysz regularnie (lub w ogóle), jedzenie owoców o niskim IG może pomóc w utracie wagi!

Może obniżyć ryzyko wystąpienia chorób serca

Diety o niskim indeksie glikemicznym poprawiają kontrolę cukru we krwi i dlatego są związane ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca.

Chociaż dowody na temat dokładnych korzyści płynących z diety o niskim IG w przypadku innych chorób, takich jak rak czy cukrzyca, są nadal niejasne, istnieje wystarczająco dużo dowodów, aby sugerować, że obniżenie ogólnego spożycia IG jest korzystne dla zdrowia.

Pomaga utrzymać zdrowe bakterie jelitowe

Produkty o niskim indeksie glikemicznym swoje właściwości zawdzięczają dużej zawartości błonnika. Błonnik to węglowodany które nie ulegają trawieniu i przedostają się do naszych jelit, gdzie mikrobiom wykorzystuje ja jako źródło energii. Wpływa to na tempo metabolizmu, prawidłowe trawienie i zdrowie jelit. Oprócz roli, jaką odgrywają we wspomaganiu odchudzania, owoce o niskim indeksie glikemicznym mogą również:

  • Obniżyć Twoje ryzyko chorób serca. Jedzenie owoców o niskim IG może pomóc obniżyć poziom cholesterolu, ciśnienie krwi i oporność na insulinę.

  • Zmniejsz swoje szanse na rozwój cukrzycy typu 2.

  • Poprawa funkcji mózgu. Badanie przeprowadzone przez University College London wykazało, że uczestnicy, którzy spożywali co najmniej dwie porcje borówek tygodniowo przez trzy miesiące, wykazali poprawę funkcji wykonawczych w porównaniu z tymi, którzy nie spożywali borówek w tym okresie.

Może zmniejszyć szanse na rozwój cukrzycy typu 2

Chociaż nie ma jeszcze opinii na ten temat, kilka badań wskazuje, że spożywanie pokarmów o niskim indeksie glikemicznym może zmniejszyć szanse na rozwój cukrzycy typu 2. Dzieje się tak przede wszystkim dlatego, że żywność ta jest bogata w błonnik i inne składniki odżywcze, które pomagają czuć się sytym przez dłuższy czas (a tym samym uniknąć przejadania się), a także zapobiegają skokom poziomu cukru. Na przykład, jedno z badań wykazało, że kobiety, które stosowały dietę bogatą w pokarmy o niskim IG, były mniej narażone na rozwój otyłości lub stanu przedcukrzycowego niż te, które stosowały dietę o wysokim IG.

--- Artykuł sponsorowany ---


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama