Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
sobota, 13 grudnia 2025 16:29
Reklama
Reklama

Jak suszyć grzyby? Krótki poradnik dla początkujących

Suszone grzyby to idealny dodatek do wielu potraw; wiedzą o tym zwłaszcza zapaleni miłośnicy grzybobrań. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, że wystarczy jeden błąd, a całe zbierane z takim poświęceniem zapasy mogą wylądować w śmieciach.
  • 06.03.2019 14:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Jak suszyć grzyby? Krótki poradnik dla początkujących

Jak suszyć grzyby? Suszenie grzybów w domowych warunkach nie jest trudne – wystarczy pamiętać o kilku podstawowych zasadach, by jak najdłużej cieszyć się smakiem i aromatem naszych zbiorów. Nie potrzeba do tego również żadnego specjalistycznego sprzętu, choć bez wątpienia zaoszczędzi nam on nieco zachodu.

Zanim jednak przystąpimy do suszenia grzybów, należy sprawdzić, czy nie są robaczywe, a potem dokładnie je oczyścić. W tym celu najlepiej użyć gąbki lub nożyka; grzybów nie należy namaczać, wydłuża to bowiem czas schnięcia. Pamiętaj, aby wypłukać je po prostu przed dodaniem do potraw. Przebrane i czyste grzyby kroimy na większe kawałki (suszony grzyb znacznie zmniejsza swoją objętość) i przygotowujemy, w zależności od wybranego sposobu suszenia.

Suszenie grzybów w piekarniku

Jeśli wybierzemy ten sposób, niezbędny będzie piekarnik z funkcją termoobiegu. Grzyby, równomiernie ułożone na blasze wyłożonej papierze do pieczenia, suszymy w temperaturze od 40°C do 50°C przez kilka (cztery lub więcej) godzin, przewracając je od czasu do czasu i pilnując, aby się nie przypaliły. Drzwiczki piekarnika powinny być lekko uchylone, by usunąć odparowującą z grzybów wilgoć. Jeśli efekt suszenia nas nie zadowala, cały proces można powtórzyć dzień później.

Suszenie grzybów na kaloryferze

Grzyby, pokrojone na większe kawałki, nawlekamy na nitkę i przymocowujemy ją w poprzek grzejnika.

Suszenie grzybów na słońcu

W tym przypadku musimy polegać na dobrej pogodzie; aby suszenie przyniosło idealny efekt, rozłożone na sicie grzyby należy wystawić na pełne słońce. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że deszcz może pokrzyżować nasze plany, a narażone na wilgoć zbiory na niewiele się nam przydadzą. Grzyby suszymy cały dzień albo dłużej, dopóki nie będą twarde i giętkie. Jeśli obawiamy się insektów i zanieczyszczeń, których w końcu na dworze nie brakuje, najlepiej przykryć je gazą.

Suszenie grzybów w suszarce

To zdecydowanie najłatwiejsza i najszybsza metoda, nieuzależniona od żadnych czynników zewnętrznych. Przygotowane grzyby wystarczy bowiem umieścić w urządzeniu i dalej postępować zgodnie z instrukcją (proces suszenia zajmie około sześciu godzin). W suszarce spożywczej można oczywiście suszyć nie tylko grzyby, ale też rozmaite warzywa i owoce.

Sprawdzą naszą ofertę suszarek spożywczych.

Jak przechowywać suszone grzyby?

Prawidłowo wysuszone grzyby powinno się przechowywać w szczelnym opakowaniu w zacienionym miejscu; należy uważać, by nie dostała się do nich wilgoć. Jeśli chowamy je do worka, warto zabezpieczyć go za pomocą zgrzewarki lub pakowarki próżniowej.

--- Artykuł sponsorowany ---


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama