-Bielinek to wieś na brzegu Odry i obrzeżu rezerwatu przyrody. Chcemy wykorzystać to bogactwo poprzez promowanie zarówno walorów turystycznych naszego terenu, jak i rozbudzić w mieszkańcach poczucie dumy z posiadanego daru przyrody. A ponieważ nie prelekcje, a działanie ma najlepszy oddźwięk wśród mieszkańców, organizujemy pokaz wykorzystania produktów, jakie daje nam okolica, czyli to co można zrobić z ryb i grzybów jako podstawowych „surowców” kulinarnych naszej okolicy – mówi pomysłodawczyni Anna Dybka. – Aby to uatrakcyjnić, chcieliśmy zapytać naszych sąsiadów o ich potrawy, jakie robią z tych samych produktów. Bielinek współpracuje od 17 lat z sąsiednią wsią Lunow po drugiej stronie Odry. Pragniemy więc przedstawić różne koncepcje kulinarne obu stron – dodaje Anna Dybka.
Tę społeczną inicjatywę pochwaliły obecne na imprezie władze powiatu: przewodnicząca i wiceprzewodnicząca Rady Powiatu w Gryfinie oraz starosta Wojciech Konarski.Przyjechali także Janusz Skrzypiński, wiceprzewodniczący Rady Miejskiej w Gryfinie oraz przedsiębiorca Tomasz Siergiej.
Na stołach królowały dania z ryb i grzybów. Wybór był przeogromny, a zabawa przednia.






Napisz komentarz
Komentarze